Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoofpeertjes in glühwein

Als Oma’s stoofpeertjes in glühwein op het fornuis staan wordt iedereen gelukkig. Echt iedereen smelt voor die heerlijke geur. Ontdek oma’s recept.

2 14.428

Stoofpeertjes in glühwein – Ruikt u het nog in gedachten? Die heerlijke geur van kruidige stoofpeertjes? Zo wanneer het seizoen daarvoor aanbreekt, laat mijn groenteman – heel slim van hem – stoofpeertjes op een zacht vuurtje op de toonbank pruttelen. Nog ruim voordat je langs de winkel wandelt, loopt het water je in de mond. Zo gaat dat: daar valt niets tegen te doen. Zelf stoofpeertjes maken vergt eigenlijk alleen wat geduld, meer niet. De beloning komt vanzelf: binnen korte tijd geurt je hele huis naar (winterse) gezelligheid en je krijgt vanzelf zin om er iets lekkers bij te koken! Oorspronkelijk wordt het met rode bessensap gemaakt. Ik kan je vertellen dat stoofpeertjes in glühwein nóg lekkerder is.


Stoofpeertjes in glühwein

Bijgerecht voor 4 personen:

 • +/- 500 gram stoofpeertjes (liefst Gieser Wildeman)
 • 1 fles Glühwein (of een fles wijn met 25 gram suiker, 10 kruidnagels en een schijfje sinaasappel)
 • 1 stokje kaneel
 • 1 citroen (liefst biologisch)
 • nog een paar scheppen suiker naar smaak

Het mooiste vind ik het om de peertjes te schillen en heel te laten, met het steeltje er nog aan. Schil ze dus met een dunschiller, zet ze in een pan met de glühwein of het alternatief, de kaneel en suiker. Snijd een paar dunne schilletjes van de citroen en voeg een kneepje citroensap toe. Gebruik geen aluminium pan! Dat tast de smaak aan.

Laat 2 uur zachtjes pruttelen met de deksel dicht, anders verdampt alles te veel.  Af en toe moet je de peertjes even omkeren, want de peertjes moeten wel overal even gaar en rood worden. Doe dat voorzichtig met een houten lepel, je wilt ze wel heel laten.

Serveer dit gestoofde fruit op kamertemperatuur of lauwwarm.

Tip: Het overgebleven vocht kun je verder inkoken tot een siroop. Heerlijk over ijs of door de vla!

Tip2: liever geen alcohol? gebruik dan een flesje bessensap, voeg nog evenveel water en misschien wat meer suiker toe.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Lekker Tafelen zegt

  Leuk dat je het deelt Isabelle….. Je kunt heel goed kiezen voor een recept zonder alcohol. Bessensap is de meest gebruikte, maar er is nog veel meer mogelijk. Wat de suddertijd betreft staat er 2 uur in het recept. De gieser wildeman peertjes worden over het algemeen beter rood. Je hoeft dan geen perenrood suiker te gebruiken. Wat ons betreft is het hoe puurder hoe beter ?

 2. Isabelle Roelofs zegt

  Ik heb dit recept gister gemaakt, geen citroen schil erin gedaan. Dan de variant zonder alcohol. Had alleen de blauwe bessensap genomen. Kan ook krijg je paars rode kleur. Volgende keer de rode bessensap uitproberen en nog wat langer sudderen dan 1 uur. Dat staat er niet in dus dat is beetje gokken. Had buitenkant mooi van kleur en binnenkant nog eigen kleur van de peer. Smaakte goed. Oh ja perenrood suiker is ook goed om de kleur te behouden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer