- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Stoofpeertjes in glühwein

Stoofpeertjes in glühwein – Ruikt u het nog in gedachten? Die heerlijke geur van kruidige stoofpeertjes? Zo wanneer het seizoen daarvoor aanbreekt, laat mijn groenteman – heel slim van hem – stoofpeertjes op een zacht vuurtje op de toonbank pruttelen. Nog ruim voordat je langs de winkel wandelt, loopt het water je in de mond. Zo gaat dat: daar valt niets tegen te doen. Zelf stoofpeertjes maken vergt eigenlijk alleen wat geduld, meer niet. De beloning komt vanzelf: binnen korte tijd geurt je hele huis naar (winterse) gezelligheid en je krijgt vanzelf zin om er iets lekkers bij te koken! Oorspronkelijk wordt het met rode bessensap gemaakt. Ik kan je vertellen dat stoofpeertjes in glühwein nóg lekkerder is.


Stoofpeertjes in glühwein

Bijgerecht[1] voor 4 personen:

Het mooiste vind ik het om de peertjes te schillen en heel te laten, met het steeltje er nog aan. Schil ze dus met een dunschiller, zet ze in een pan met de glühwein of het alternatief, de kaneel en suiker. Snijd een paar dunne schilletjes van de citroen en voeg een kneepje citroensap toe. Gebruik geen aluminium pan! Dat tast de smaak aan.

Laat 2 uur zachtjes pruttelen met de deksel dicht, anders verdampt alles te veel.  Af en toe moet je de peertjes even omkeren, want de peertjes moeten wel overal even gaar en rood worden. Doe dat voorzichtig met een houten lepel, je wilt ze wel heel laten.

Serveer dit gestoofde fruit[6] op kamertemperatuur of lauwwarm.

Tip: Het overgebleven vocht kun je verder inkoken tot een siroop. Heerlijk over ijs[7] of door de vla[8]!

Tip2: liever geen alcohol? gebruik dan een flesje bessensap, voeg nog evenveel water en misschien wat meer suiker toe.

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. Bijgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bijgerecht/
  2. stoofpeertjes: https://lekkertafelen.nl/special/stoofpeertjes/
  3. Glühwein: https://lekkertafelen.nl/recepten/gluhwein-voor-innerlijke-warmte/
  4. citroen: https://lekkertafelen.nl/specials/citroen-een-veelzijdige-supervrucht/
  5. suiker: https://lekkertafelen.nl/kookschool/suiker-en-andere-zoetstoffen/
  6. fruit: https://lekkertafelen.nl/special/fruit/
  7. ijs: https://lekkertafelen.nl/kookschool/ijs-maken/
  8. vla: https://lekkertafelen.nl/recepten/vanillevla-chocoladevla-frambozenvla/