Stoofpeertjes in limoncello – Stoofperen, wie kent ze niet? Vaak worden ze gestoofd in rode wijn of port, om ze van een lekkere smaak te voorzien. Vaak worden er dan specerijen als kaneel aan toe gevoegd, zodat er een wat ‘winterse’ smaak ontstaat. In dit recept worden de stoofpeertjes in limoncello gekookt. Dat geeft een heel ander effect. Limoncello is veel frisser van smaak dan bijvoorbeeld port, dus zeker als je het fruit in een dessert verwerkt is dat erg lekker. Stoofpeertjes in limoncello zijn ook een heerlijk bijgerecht in een menu met wild of vlees. Ga jij ze eens in limoncello stoven?
Waarom peren stoven?
Stoofperen zijn kleiner van formaat en veel harder dan gewone peren, ook wel handperen genoemd. Je eet ze niet rauw, maar gestoofd. Rauw zijn ze veel te hard om te eten en heel erg wrang van smaak. Wist je dat gestoofde peren een typisch Hollands gerecht is? Als je stoofperen lang kookt, zul je zien dat ze vanzelf een rode kleur krijgen. Vaak wordt dit proces een handje geholpen door het toevoegen van rode wijn of port aan het kookvocht. Dus als je stoofpeertjes in limoncello stooft zullen ze uiteindelijk toch rood worden. Wil je geen alcohol gebruiken bij het koken? Je kunt ook bessensap (van rode bessen, maar van blauwe bessen gaat ook prima) gebruiken. Daarnaast wordt er ook perensuiker verkocht. Dit is gewone suiker waaraan rode kleurstoffen zijn toegevoegd. Het stoven van peren kost je wel wat tijd. Om ze lekker zacht te krijgen ben je zeker drie uur verder.
Stoofpeertjes in limoncello
Limoncello is een alcoholische drank, die wordt gemaakt van citroenschillen. Limoncello werd traditioneel gemaakt in het Zuiden van Italië. De naam Limoncello is niet beschermd, wat inhoudt dat het dus overal geproduceerd mag worden, ook in het buitenland. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 25 en 30%. Behalve om stoofpeertjes in limoncello te maken, iets anders mee te koken of in een dessert of gebak te verwerken is limoncello ook heerlijk om zo te drinken, of in een mix.
Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Stoofpeertjes in limoncello
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 stoofperen, geschild
- 750 ml water
- 500 ml limoncello
- 1 steranijs
- 4 kardemompeulen
- 3 kruidnagels
- 2 schijfjes verse gember
- 1 citroen, sap en schil
- 3 eetlepels suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stoofperen in limoncello:
Haal met een dunschiller de schil van de schoongeboende citroen. Pers het sap uit de citroen.
Doe het water met de limoncello in een pan. Voeg de citroenschil en het citroensap toe, samen met de steranijs, de kardemom, de kruidnagels, de gember en de suiker.
Zet de peren in de pan en breng het geheel aan de kook.
Laat op een heel laag vuur, met het deksel op de pan, 3 uur stoven. Haal het laatste kwartier het deksel eraf, zodat het kookvocht nog iets kan inkoken.
Stoofperen in limoncello zijn lekker als bijgerecht bij een maaltijd met vlees, maar ook als toetje of als onderdeel van een dessert. Je kunt ze zowel koud als warm eten. Serveer ze eens met een bolletje ijs en wat slagroom.
Tafel lekker !!