Stoofpeertjes met port – Als je die mooie rooie stoofperen ziet dan weet je al dat die lekker gaan zijn. Je kunt ze al bijna proeven als je ernaar kijkt. Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en de winter. Ze zijn heerlijk kruidig en hebben een warme uitstraling. Iedereen moet toch eigenlijk ieder herfst of winter minimaal een keer stoofpeertjes gemaakt hebben. Voor het werk hoef je het niet te laten en als je slim bent maak je een grotere hoeveelheid want je kunt ze ook makkelijk invriezen.
Zelfgemaakte stoofperen zijn het allerlekkerst
Je kent ze misschien wel de glazen potten en blikken met stoofperen, soms zie je ze ook in een “verse” vorm in emmertjes op sap. Als je die gewend bent en je dan dit recept maakt van verse stoofpeertje met port dan weet je niet wat je overkomt. De smaak is zo veel voller en lekkerder dat je waarschijnlijk nooit meer kant-en-klare stoofperen koopt.
Niet iedere peer is een stoofpeer
Bij het maken van stoofpeertjes met port is het belangrijk dat je kiest voor de goede peren. Hiervoor heb je echte stoofpeertjes nodig, dit zijn vrij droge, harde en meestal iets kleinere peren. De meest bekende is de Hollandse Gieser Wildeman, een klein peertje met een bruine schil. De smaak is vrij zoet, ze zijn stevig en blijven ook na het stoven mooi in vorm. Let er bij het kopen op dat er geen bruine beurse vlekken in zitten, dit kun je misschien wel wegsnijden, maar de smaak van de peer is dan toch anders. Het stoven duurt ongeveer een uur, maar dan heb je wel heerlijke stoofperen die in niets op de stoofpeertjes uit de glazen potten lijkt.
Heerlijk bij zowel zoete als hartige gerechten
Stoofpeertjes kunnen zowel bij zoete als bij hartige gerechten geserveerd worden. Ze zijn geweldig lekker bij de echte winterse vleesgerechten zoals stoofvlees, runderrollade en niet te vergeten wild. De zoete en kruidige smaak van de stoofpeertjes met port is perfect in balans met de smaak van de zwaardere vleesgerechten.
Maak ook eens een nagerecht met stoofperen, er zijn heel veel mogelijkheden. Het kan heel simpel zijn, want de smaak van de stoofperen heeft niet heel veel meer nodig. Een beetje slagroom of ijs en je hebt al een geweldig lekker nagerecht. Ben je niet zo van het zoete, maar heb je liever kaas als nagerecht? Ook die kaasplank krijgt een echte winterse boost met lekkere partjes van die stoofpeertjes met port.
Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Stoofpeertjes met port
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg Gieser Wildeman
- 100 gram suiker
- 500 ml ruby port
- sap en schil van 1 sinaasappel
- 1 pijpje kaneel
- 2 steranijs
- 1 eetlepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stoofpeertjes met port:
Schil de peren en snijd ze doormidden. Haal er met een bolletjes steker of als je die niet hebt een schilmesje het klokhuis uit. Neem een pan waarin de peren allemaal naast elkaar passen. Was de sinaasappels en schil met een scherp mesje of dunschiller 4-5 repen van het oranje gedeelte van de schil. Zorg ervoor dat er geen wit aan de schil zit, dit smaakt namelijk bitter. Doe de Port, de suiker, het sap en de schil van de sinaasappel en de steranijs bij de peren en breng aan de kook. Laat de stoofpeertjes met port een uur op een zeer laag vuur gaar stoven. Draai de peertjes eventueel tussendoor voorzichtig zonder ze te beschadigen. Zet het vuur uit en laat ze in het vocht afkoelen.
Als de peertjes koud zijn mogen ze uit het vocht. Laat het vocht in de pan en kook dit 5 minuten in. Los de maizena op in een klein beetje water en voeg dit al roeren bij het perenvocht tot je een licht gebonden saus hebt. Bedenk dat de saus dikker wordt als die afkoelt dus maak hem niet te dik. Giet de saus over de stoofpeertjes en zet ze koel weg tot gebruik.
Je kunt de stoofpeertjes met port in bakjes in de vriezer bewaren. Als je zorgt dat alle peertjes een dun laagje saus hebben blijven ze het mooist.
Tafel lekker !!
Wat n leuke en ook nog eens goed “adresje”, jullie site!!!
Dank je wel Ruddi, je bent altijd welkom op dit adres.