• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Stoofperen in port

door Marlene Stolte
in Bijgerecht
0
6
Stoofperen in port

Stoofperen in port – Stoofperen zijn vanaf oktober ongeveer een half jaar verkrijgbaar en daarom een typisch wintergerecht. Het is jammer dat de peertjes vaak alleen met winterse feestdagen op tafel staan. Ze zijn makkelijk te maken en dit fruit mag zeker vaker op tafel komen.

Wil je peertjes stoven, dan neem je het liefst de Gieser Wildeman. Prachtig roodkokend en heerlijk zoet van smaak. Je hebt er nauwelijks suiker bij nodig, zeker als je ze in een zoete rode port stooft.  Maak de stoofperen in port alvast een dag eerder zodat smaken goed kunnen intrekken.

Je kan de vloeistof eventueel binden met wat aardappelzetmeel, maar zelf laat ik de vloeistof liever inkoken totdat hij stroperig wordt. Het resultaat is lekkerder en meer op smaak.

Stoofperen in port
Stoofperen in port
Stoofperen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Stoofperen in port

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo Gieser Wildeman stoofperen (ongeveer 12 stuks)
  • 500 ml ruby Port
  • 1 sinaasappel, schil en sap
  • 2 volle eetlepels kristalsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 3 kruidnagels

Bereidingswijze van dit recept

Stoofperen in port maak je zo:

Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Probeer niet teveel het witte velletje mee te nemen, dit maakt de saus bitter.

Doe de port in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Doe de suiker, het sap van de sinaasappel, de kaneelstokjes, de steranijs en de kruidnagels erbij. Laat het geheel onder af en toe doorroeren op een laag vuur 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe tussen het roeren door steeds het deksel erop.

Schil ondertussen de peertjes. Laat ze heel en het steeltje eraan. Snijd wel de kroontjes aan de onderkant eruit.

Zet ze rechtop in de pan bij de port. Vul aan met warm water tot de peertjes helemaal onder staan. Voeg de sinaasappelschil toe. Stoof ze in een gesloten pan 1,5-2 uur (en zo nodig nog iets langer) op het laagste vuur. De lange stooftijd is om ze, ook van binnen, mooi rood te krijgen. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje. Til af en toe het deksel van de pan en overgiet de peertjes met het stoofsap. Haal de peertjes uit de pan wanneer ze zacht zijn en bijna uit elkaar vallen. Zeef de vloeistof en doe terug in de pan. Laat inkoken tot de saus dik en stroperig wordt.

Schenk de saus nu over de stoofperen. Zet de schaal in de koelkast en laat een halve dag staan zodat de saus stolt en de peertjes lekker koud worden. Je kan de stoofperen in port natuurlijk ook direct warm op tafel zetten.

Tafel lekker !!

DeelPin234Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Reacties 6

  1. A Scholte says:
    9 maanden geleden

    Ik heb net stoofpeertjes gekookt met port en water kaneel en wat suiker.
    Maar nu smaken ze wat bitter.
    Wat heb ik fout gedaan?
    Het was 2kg peertjes een hele fles port en water. -+ 1oo gr suiker 3 kaneel stokjes.
    Groet
    Adri Scholte.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      We hebben geen idee Adri, misschien op een te hoog vuur gestaan?

      Beantwoorden
  2. Helene says:
    6 jaar geleden

    Klinkt heerlijk! Ben er nu mee bezig, maar kan nergens vinden op welk moment je de sinaasappelschil toevoegt?
    vr gr Helene

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Gelijk met de stoofpeertjes Helene

      Beantwoorden
  3. iris says:
    8 jaar geleden

    Wauw net stoofpeertjes uit rode wijn gegeten bij Realfoodrestaurant, super lekker!
    Ga ik die lekker zelf ook eens proberen te maken 😉

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      8 jaar geleden

      Hoi Iris, zeker doen! Het is echt niet moeilijk!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen