• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 15, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Tafelzuur maken; gezond en langer genieten van verse groenten

door Connie Derks
in Bijgerecht
0
4
Tafelzuur maken

Tafelzuur maken; gezond en langer genieten van verse groenten – Inmaken is weer helemaal terug van weg geweest. Niet zo gek, de rage van een eigen moestuin heeft deze hobby weer een lift gegeven. Lekker kneuterig de groenten schoonmaken, snijden en in potten doen. We ervaren het weer als gezellig. Een middag in de keuken bezig zijn met de oogst uit je eigen tuin is natuurlijk ook feest. Mensen zonder eigen groentetuin kunnen het vast ook, de buurman heeft er wel één en die heeft wel erg veel van dezelfde groenten. Daar kook je een lekkere maaltijd van, maar ook dan is er in het hoogseizoen vaak nog veel te veel over. In winkels liggen de seizoensgroenten voor de laagste prijzen. De oogstmaanden zijn dan ook de mooiste tijd van het jaar. En dan kun je tafelzuur maken. Tafelzuur is echt ideaal om al die overtollige groenten te verwerken.

Onderstaand een recept voor tafelzuur waarin o.a. de meest gegeten groenten van Nederland verwerkt worden. Bloemkool is echt een publiekslieveling en vanaf vandaag kun je er nog meer mee. Dit tafelzuur is verrassend lekker bij een stevige stamppot (de tijd komt er weer aan) maar ook bij een oer-Hollandse bruine boterham met (boeren)kaas. Zo kom je makkelijker aan je portie groenten per dag. Tafelzuur is dus niet alleen een lekkere toevoeging, maar ook een gezonde gewoonte. Let op, we hebben het over tafelzuur en niet over zoetzuur. In zoetzuur zit beduidend meer suiker. Weer een reden dus om zelf je favoriete tafelzuur te maken.

 

Moeilijk? Nee hoor, echt niet! Zelf tafelzuur maken is vrij eenvoudig en niet teveel werk. Je doet het één keer en je geniet er nog heel lang van. Bovendien kun je je tafelzuur helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Varieer bijvoorbeeld met koolrabi, pastinaak, pompoen of een andere groente die jij lekker vindt. In mijn tafelzuur gebruik ik een klein stukje bloemkool, een wortel en wat radijsjes. Maar schroom vooral niet om zelf je favoriete combi samen te stellen.

Bloemkoolsalade recepten

Bloemkoolsalade recepten

Zet eens vaker bloemkoolsalade op tafel. Als lunch, bij de warme maaltijd, maar zeker ook bij gourmet of barbecue. Makkelijk, snel en lekker.

Tafelzuur maken

Porties: -
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram bloemkool
  • 100 gram wortel
  • 50 gram radijs
  • 1 grote rode ui
  • 250 gram inmaak of appelazijn
  • 250 gram water
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 8 zwarte peperkorrels

Bereidingswijze van dit recept

Tafelzuur maak je zo:

Schil de groenten en snijd ze in dunne plakjes of stukjes. Snij de ui in halve ringen. Verwarm het water met de azijn, de suiker, de knoflook, de peper en het zout. Breng aan de kook en voeg er de groenten aan toe. Verhit even flink en doe dan de groenten in een schone goed sluitende glazen pot. Giet er het vocht overheen zodat alles onder staat. Draai de deksel er op als alles nog goed heet is.

Zet minimaal 12 uur op een koele plek om de smaken goed door te laten trekken. Eenmaal geopend het tafelzuur in de koelkast bewaren. De kleur van de radijs en de rode ui zal het zuur iets doen verkleuren maar dit heeft absoluut geen invloed op de smaak van het tafelzuur.

Tags: GroenteGroente - Wortels
DeelPin230Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

gevulde courgette
Bijgerecht

Gevulde courgette; Super simpel en met diverse variatietips

bloemkool mousseline
Bijgerecht

Bloemkool mousseline

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Krieltjes op een stokje

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

bloemkool sweet en spicy
Bijgerecht

Bloemkool sweet en spicy

Sperziebonen als bijgerecht
Bijgerecht

Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender

Krieltjes-met-roomboter-en-peterselie
Bijgerecht

Krieltjes met roomboter en peterselie

Aardappelkroketjes zelf maken
Bijgerecht

Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse

Reacties 4

  1. marlie weerts says:
    1 jaar geleden

    ik heb een tijdje terug bloemkool in het zuur gemaakt , de pot is geopend en staat in de koelkast, hoelang is dit houdbaar

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Geopend een dag of drie/vier Marlie, kijk goed naar de kleur

      Beantwoorden
  2. Janneke says:
    3 jaar geleden

    Hallo Connie,
    Dit recept zou ik wel een keer willen maken met mijn overschot aan pastinaak. Ik vraag me alleen af hoelang je het kan bewaren? Of kan ik het dan beter nog wecken in een weckketel?

    Groetjes Janneke

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Hoi Janneke
      Het zal er aan liggen hoe lang je het wil bewaren. In de koelkast is het 2 weken houdbaar. Wil je het langer bewaren dan zou je dit ook kunnen wecken. De groentes zullen dan wel een iets andere struktuur krijgen.

      Groet Connie

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Milkshakes, vier het zonnetje uitbundig. Zelf milkshake maken is niet zo moeilijk. Bekijk hier een aantal heerlijke zomerse voorbeelden.

Check het recept of lees de info
Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

Recept in de picture

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

Pilav is meestal met rijst, maar deze pilav van pasta is wel heel bijzonder. Dankzij de kleine 'vogeltongpasta' lijkt hij ook nog eens op echte pilav.

Check het recept of lees de info
Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Handige kooktips

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Vind je verse tong bakken lastig? Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze stap voor stap handleiding en foto's helpen we je op weg.

Check het recept of lees de info
Gruyère

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Agnes de Groene op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Redactie op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Djorgio op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Kris op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen