Tafelzuur maken; gezond en langer genieten van verse groenten – Inmaken is weer helemaal terug van weg geweest. Niet zo gek, de rage van een eigen moestuin heeft deze hobby weer een lift gegeven. Lekker kneuterig de groenten schoonmaken, snijden en in potten doen. We ervaren het weer als gezellig. Een middag in de keuken bezig zijn met de oogst uit je eigen tuin is natuurlijk ook feest. Mensen zonder eigen groentetuin kunnen het vast ook, de buurman heeft er wel één en die heeft wel erg veel van dezelfde groenten. Daar kook je een lekkere maaltijd van, maar ook dan is er in het hoogseizoen vaak nog veel te veel over. In winkels liggen de seizoensgroenten voor de laagste prijzen. De oogstmaanden zijn dan ook de mooiste tijd van het jaar. En dan kun je tafelzuur maken. Tafelzuur is echt ideaal om al die overtollige groenten te verwerken.
In tafelzuur zit niet zoveel suiker als in zoetzuur
Onderstaand een makkelijk en lekker recept voor tafelzuur waarin o.a. de meest gegeten groenten van Nederland verwerkt worden. Bloemkool is echt een publiekslieveling en vanaf vandaag kun je er nog meer mee. Dit tafelzuur is verrassend lekker bij een stevige stamppot (de tijd komt er weer aan) maar ook bij een oer-Hollandse bruine boterham met (boeren)kaas. Zo kom je makkelijker aan je portie groenten per dag. Het is dus niet alleen een lekkere toevoeging, maar ook een gezonde gewoonte. Let op, het gaat hier over tafelzuur en niet over zoetzuur. In zoetzuur zit aanzienlijk meer suiker. Weer een reden dus om zelf je favoriete tafelzuur te maken.
Moeilijk? Nee hoor, echt niet! Zelf tafelzuur maken is vrij eenvoudig en niet te veel werk. Je doet het één keer en je geniet er nog heel lang van. Bovendien kun je je tafelzuur helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Varieer bijvoorbeeld met koolrabi, pastinaak, pompoen of een andere groente die jij lekker vindt. In mijn tafelzuur gebruik ik een klein stukje bloemkool, een wortel en wat radijsjes. Maar schroom vooral niet om zelf je favoriete combi samen te stellen.
Wortels
Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.
Bloemkoolsalade recepten
Zet eens vaker bloemkoolsalade op tafel. Als lunch, bij de warme maaltijd, maar zeker ook bij gourmet of barbecue. Makkelijk, snel en lekker.
Tafelzuur maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram bloemkool
- 100 gram wortel
- 50 gram radijs
- 1 grote rode ui
- 250 ml inmaak of appelazijn
- 250 ml water
- 2 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 eetlepel zout
- 2 eetlepels suiker
- 8 zwarte peperkorrels
Bereidingswijze van dit recept
Tafelzuur maak je zo:
Schil de groenten en snijd ze in dunne plakjes of stukjes. Snij de ui in halve ringen. Verwarm het water met de azijn, de suiker, de knoflook, de peper en het zout. Breng aan de kook en voeg er de groenten aan toe. Verhit even flink en doe dan de groenten in een schone goed sluitende glazen pot. Giet er het vocht overheen zodat alles onder staat. Draai de deksel er op als alles nog goed heet is.
Zet minimaal 12 uur op een koele plek om de smaken goed door te laten trekken. Eenmaal geopend het tafelzuur in de koelkast bewaren. De kleur van de radijs en de rode ui zal het zuur iets doen verkleuren, maar dit heeft absoluut geen invloed op de smaak van het tafelzuur.
Tafel lekker !!
ik heb een tijdje terug bloemkool in het zuur gemaakt , de pot is geopend en staat in de koelkast, hoelang is dit houdbaar
Geopend een dag of drie/vier Marlie, kijk goed naar de kleur
Hallo Connie,
Dit recept zou ik wel een keer willen maken met mijn overschot aan pastinaak. Ik vraag me alleen af hoelang je het kan bewaren? Of kan ik het dan beter nog wecken in een weckketel?
Groetjes Janneke
Hoi Janneke
Het zal er aan liggen hoe lang je het wil bewaren. In de koelkast is het 2 weken houdbaar. Wil je het langer bewaren dan zou je dit ook kunnen wecken. De groentes zullen dan wel een iets andere struktuur krijgen.
Groet Connie