- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Tafelzuur maken; Gezond en langer genieten van verse groenten

Tafelzuur maken; Gezond en langer genieten van verse groenten – Inmaken is weer helemaal terug van weg geweest. Niet zo gek, de rage van een eigen moestuin heeft deze hobby weer een lift gegeven. Lekker kneuterig de groenten schoonmaken, snijden en in potten doen. We ervaren het weer als gezellig. Een middag in de keuken bezig zijn met de oogst uit je eigen tuin is natuurlijk ook feest. Mensen zonder eigen groentetuin kunnen het vast ook, de buurman heeft er wel één en die heeft wel erg veel van dezelfde groenten. Daar kook je een lekkere maaltijd van, maar ook dan is er in het hoogseizoen vaak nog veel te veel over. In winkels liggen de seizoensgroenten voor de laagste prijzen. De oogstmaanden zijn dan ook de mooiste tijd van het jaar. En dan kun je tafelzuur maken. Tafelzuur is echt ideaal om al die overtollige groenten in te verwerken.

Al eerder schreven we op Lekker Tafelen over inmaken. Zo kwam Francijna met heerlijke jam recepten[1] en ging Hanneke aan de slag met courgettes in het zuur[2]. Vandaag deel ik graag mijn recept waarin ik o.a. de meest gegeten groente van Nederland verwerk. Bloemkool is echt een publiekslieveling en vanaf vandaag kun je er nog meer mee. Mijn tafelzuur is verrassend lekker bij een stevige stamppot (de tijd komt er weer aan) maar ook bij een oer Hollandse bruine boterham met (boeren)kaas. Zo kom je makkelijker aan je portie groenten per dag. Tafelzuur is dus niet alleen een lekkere toevoeging maar ook een gezonde gewoonte. Let op, we hebben het over tafelzuur en niet over zoetzuur. In zoetzuur zit beduidend meer suiker. Weer een reden dus om zelf je favoriete tafelzuur te maken.

Moeilijk? Nee hoor, echt niet! Zelf tafelzuur maken is vrij eenvoudig en niet teveel werk. Je doet het één keer en je geniet er nog heel lang van. Bovendien kun je je tafelzuur helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Varieer bijvoorbeeld met koolrabi, pastinaak, pompoen of een andere groente die jij lekker vindt. In mijn tafelzuur gebruik ik een klein stukje bloemkool, een wortel en wat radijsjes. Maar schroom vooral niet om zelf je favoriete combi samen te stellen.

Tafelzuur maken

Schil de groenten en snijd ze in dunne plakjes of stukjes. Snij de ui in halve ringen. Verwarm het water met de azijn, de suiker, de knoflook, de peper en het zout. Breng aan de kook en voeg er de groenten aan toe. Verhit even flink en doe dan de groenten in een schone goed sluitende glazen pot. Giet er het vocht overheen zodat alles onder staat. Draai de deksel er op als alles nog goed heet is. Zet dit minimaal 12 uur op een koele plek om de smaken goed door te laten trekken. Eenmaal geopend het tafelzuur in de koelkast bewaren. De kleur van de radijs en de rode ui zal het zuur iets doen verkleuren maar dit heeft absoluut geen invloed op de smaak.

Links in dit artikel
  1. heerlijke jam recepten: http://lekkertafelen.nl/specials/jam-maken-waardevolle-knutsel-minuutjes-in-de-keuken/
  2. courgettes in het zuur: http://lekkertafelen.nl/kookschool/inmaken-tips-en-trucs-voor-het-beste-resultaat/