- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Toefjes aardappelpuree ( Pommes Duchesse )

Toefjes aardappelpuree ( Pommes Duchesse ) – Pommes duchesse worden ook wel Hertoginnenaardappelen genoemd. Pommes duchesse is gemaakt van aardappelpuree wat is gespoten in mooie rozetten. Vervolgens wordt het in de oven afgebakken.

Het is een heerlijk én feestelijk aardappel garnituur waarmee je makkelijk indruk maakt. Ze zijn heel geschikt om van tevoren klaar te maken en a la minute pas in de oven af te bakken. Gebruik voor de pommes duchesse kruimige aardappelen, zodat je een goede aardappelpuree ervoor kunt maken. Zorg dat je de pommes duchesse altijd gelijk opspuit als de puree nog warm is. Zodra de puree koud is of af begint te koelen wordt hij erg hard en is hij moeilijk meer in een vorm te spuiten. Als de puree niet zacht genoeg is kan je deze wat verdunnen met het kookvocht van de aardappels. Maar maak hem ook weer niet te dun. Test het opspuiten van de rozetten een paar keer voordat je echt een bakplaat vol maakt. Voeg als je het lekker vind 50 gram Parmezaanse kaas toe. Hierdoor worden ze net wat pittiger.

Pommes duchesse is een heerlijk én feestelijk aardappel garnituur waarmee je makkelijk indruk maakt.


Pommes Duchesse

Bijgerecht[1] voor 4 personen

Zo maak je pommes duchesse:

Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook ze met een snufje zout in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af maar bewaar wat van het kookvocht.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak van de gekookte aardappels, het ei, de boter, de nootmuskaat en eventueel de geraspte Parmezaanse kaas een zachte aardappelpuree. Gebruik hiervoor een pureestamper of pureeknijper. Zorg dat er geen klontjes inzitten. Breng op smaak met zout en peper.

Vul een spuitzak met grove kartelmond met het aardappelpuree. Zorg dat je hand er aan de bovenkant nog omheen kan.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit rozetten van ongeveer 4 a 5 cm doorsnede. Als een rozet mislukt doe je de puree weer terug in de spuitzak en probeer je het opnieuw.

Bak de pommes duchesse in ongeveer 25 minuten af in de oven.

Tafel lekker!

Links in dit artikel:
  1. Bijgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bijgerecht/
  2. aardappelen: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2012/11/Spuitzak-1.jpg
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2012/11/spuitzak-2.jpg