Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tomatenbrood met gekleurde cherrytomaatjes

Dit tomatenbrood is een lekker luchtig brood versiert met gekleurde cherrytomaatjes. Heerlijk voor bij een warme kom soep of een lekker bord pasta.

0 1.215

Tomatenbrood met gekleurde cherrytomaatjes – Een lekker tomatenbrood die heerlijk smaakt bij een warme kom soep of een lekker bord pasta.

Alweer even geleden bezocht ik Robèrt van Beckhoven, tijdens dit bezoek legde hij me onder ander het belang van water in een brood uit, meer water maakt een brood luchtiger. Dit principe heb ik in mijn achterhoofd gehouden bij het bereiden van het deeg voor dit tomatenbrood. Meer water maakt echter ook dat het deeg minder makkelijk hanteerbaar is. Zorg dus voor voldoende bloem op je werkblad en vet eventueel je handen lichtjes in met wat olijfolie.


Gekleurde tomaten

Helaas heb ik bij mijn groenteman geen andere kleur tomaten kunnen krijgen, rood is toch wel de kleur die je voornamelijk in de tomatenbakken terug vindt. Cherrytomaatjes daarentegen kan ik wel in meer kleuren krijgen, ieder natuurlijk met zijn eigen smaak, de één wat zoeter als de ander. Om mijn tomatenbrood toch een leuk kleureneffect mee te geven kies ik voor wat verschillende kleuren van de cherrytomaatjes. Naast de cherrytomaatjes nam ik ook wat romatomaten mee, een stevige tomaat met een fris,zoete smaak.

Tomatenbrood

 • 10 gram droge gist
 • 335 ml handwarm water
 • 450 gram bloem
 • 1 el honing
 • 1 tl zout
 • 6 el olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • 2 Romatomaten
 • 30 cherrytomaten (in diverse kleuren)
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1 tl (Himalaya) zeezout
 • 40 gram Gorgonzola (optioneel)

Doe 4 el olijfolie in een kommetje en knijp hierboven de knoflook uit, roer even doorelkaar en zet apart voor later. Doe de gist samen met het water in een kom en laat even 5 minuten staan.
Na 5 minuten voeg je de honing, het zout, de overige olijfolie en de bloem toe. Roer met een houten lepel alles goed door elkaar tot zich een deeg vormt. Stort het deeg op een goed bebloemd werkvlak en houd het met gebruik van een deegschraper even goed in beweging. Strooi wat bloem in een kom en bestuif het deeg ook met bloem. Doe het deeg in de kom en laat het afgedekt zeker een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Stort het deeg op een bebloemd werkvlak en verdeel in twee gelijke stukken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg beide stukken deeg erop. Vet je handen nu in met wat (olijf)olie en vorm de stukken deeg tot de gewenste vorm. Bestrijk de broden met de olijfolie met knoflook. Halveer de cherrytomaatjes en snijd plakken van de romatomaten. Verdeel deze over beide broden. Druk vooral de cherrytomaatjes even goed aan. Bestrooi de broden nu met de tijm en het Himalaya zout. Over één van de broden verkruimelde ik nog de gorgonzola, voor liefhebbers van deze kaas een zeer smakelijk toevoeging.
Bak de broden in de voorverwarmde oven in 35 minuten gaar.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer