Tuinbonen zoals oma ze maakt – Maak ook eens vers gedopte tuinbonen in een melksausje met spekjes en ui, pure nostalgie en maar kort verkrijgbaar. Tuinbonen zoals oma ze maakt.
Verse tuinbonen
Het seizoen van verse tuinboontjes is, maar kort en je ziet ze alleen bij de betere groentewinkels, maar als je ze kunt bemachtigen koop ze dan. Het doppen is een even een werkje en je houdt van een hele kilo net genoeg over voor 2 personen, maar lekker dat ze zijn!
Flodderbonen
Flodderbonen. Zo noemde oma tuinbonen, de naam hebben ze te danken aan het losse laagje om de groene kern. Dit jasje kan een klein beetje bitter zijn en wat meer bite hebben wat kenmerkend is voor verse tuinbonen. Als je een pot tuinbonen koopt hebben die zo lang in het vocht gestaan dat dit laagje een stuk zachter en de smaak veel neutraler is. De uitgesproken smaak en de textuur van de verse tuinbonen is niet bij iedereen geliefd. Jammer genoeg zie je ze daarom waarschijnlijk niet vaak meer in de winkel.
Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Die enorme bergen grote groenen peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Tuinbonen zoals oma ze maakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kg tuinbonen in de schil
- 1 ui in stukjes
- 75 gram gerookte spekblokjes
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- ongeveer 250 ml melk
- peper/ zout
- bonenkruid
Bereidingswijze van dit recept
Tuinbonen zoals oma ze maakt:
Haal de bonen uit hun schil en spoel ze even schoon om eventueel zand te verwijderen. Breng een pan water aan de kook met een theelepeltje zout en kook de bonen in ongeveer 15 minuten gaar. Proef of de gaarheid naar wens is want het wil nogal eens verschil uitmaken.
Tijdens het koken van de tuinbonen maak je in een andere pan het sausje. Hiervoor smelten we de boter en bakken op een zacht vuurtje de ui en de spekblokjes. Als ze gaar zijn halen we ze eruit.
Strooi de bloem in de achtergebleven vetstof en gaar het even goed door. Schenk er nu bij beetjes de melk bij tot de gewenste dikte en roer steeds goed door. Laat even goed doorkoken.
Voeg er de spekjes en de ui weer aan toe. Breng op smaak met peper, zout en bonenkruid. Schud de tuinbonen af en meng ze met de saus. Laat nog even kort doorkoken en serveer de tuinbonen zoals oma ze maakt met aardappelen en een lekker stukje vlees.
Tafel lekker !!
Ellendig dat je elke keer weer die algemeen belang knoppen stuk voor stuk moet uitzetten. Andere websides behandelen dat beter.
We kunnen niet overal goed in zijn 😉
Wat bedoel je met die algemeen belang knoppen? Lieve groet Cecile
De algemeen belangknoppen zitten in de cookiewall Cecile, binnenkort passen we dat aan. Met de algemeen belangknoppen kunnen privacy opties geregeld worden.