Wortelsalade – Een wortel verdwijnt vaak tussen andere groenten in een gerecht. Maar in deze wortelsalade krijgt de wortel de absolute hoofdrol.
Een podium voor een “gewone” wortel
Wie in de winkel wortels ziet liggen kijkt daar vaak niet van op. Het is zo’n groente die je gedachteloos in je boodschappentas (heb jij die trouwens nog) laat glijden. Die wortel kopen we af en toe om het tussen andere groenten te laten verdwijnen in een gerecht. Maar wat nu als je die wortel een podium geeft. Want een wortel verdient dat podium. Het is wel degelijk een lekkere groente. En dat bewijs je je gasten als je een wortelsalade maakt.
Je hebt bijna niets nodig om iets te maken
Iedereen serveert wel eens een salade als bijgerecht. Het is dat lekker frisse extraatje bij een ander gerecht, en het zorgt simpelweg voor meer eetplezier. Daarbij komt ook dat een salade een makkelijke manier is om wat extra groenten binnen te krijgen, en zo aan je dagelijks benodigde 250 gram te komen. Maak dan eens deze snelle en makkelijke wortelsalade. Hij is zo eenvoudig dat we het bijna geen recept durven noemen. Behalve de dressing bestaat de salade uit slechts een paar ingrediënten. Winterpeen, ui en verse peterselie, dat is alles. En zeg nou zelf, dat past toch overal bij? De dressing is een beetje zoet, maar heeft ook wat pit door de sambal. Dit maakt de wortelsalade ook heel geschikt om bij een oosterse maaltijd te serveren.
Geef gerust je eigen twist aan de wortelsalade
In het recept hebben we winterpeen gebruikt om de wortelsalade van te maken. Je kunt de winterpeen ook vervangen door bospeen, of waspeen. Wil je eens helemaal gek doen? Kies dan voor regenboogwortels voor een prachtige, kleurrijke salade.
Heb je geen ahornsiroop in huis? Je kunt ook honing gebruiken om het zoetje aan de dressing toe te voegen.
Bospeen, anders dan andere wortels
Bospeen, waspeen, winterpeen, wat is nu eigenlijk het verschil? Ontdek het hier. Inclusief een aantal heerlijke recepten met bospeen.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je het jaarrond kopen.
Wortelsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram winterpeen
- 1 kleine rode ui
- een klein bosje verse peterselie
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels azijn
- 1 theelepel sambal oelek
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een makkelijke en snelle wortelsalade:
Verwijder de uiteinden van de winterpeen, en schil de wortels met een dunschiller. Rasp de wortels met een grove rasp.
Snipper de rode ui heel fijn, en hak de peterselie.
Maak een dressing van de ahornsiroop, de olijfolie, de azijn, de sambal oelek en wat zout.
Meng in een schaal de geraspte winterpeen, de ui, en de peterselie tot een wortelsalade.
Maak de salade aan met de dressing en proef of er genoeg zout in zit. Voeg anders nog iets toe.
Serveer de wortelsalade direct. Lekker als gezond extraatje bij een warm gerecht!
Tafel lekker !!