Yorkshire pudding – Heb je wel eens gehoord van Yorkshire pudding? In Engeland is dit een heel bekend en geliefd bijgerecht. Het is geen pudding, zoals je misschien zou verwachten. Het zijn eerder een soort pasteitjes die je je eet met jus. Klinkt wel bijzonder, nietwaar? Hoe je zelf Yorkshire pudding kunt maken lees je in het recept hieronder.
Yorkshire pudding, met de jus als smaakmaker
Yorkshire pudding is een bijgerecht dat gemaakt wordt van een soort pannenkoekenbeslag. Het wordt gegeten bij gebraden vlees met jus. De Yorkshire pudding wordt samen met de jus gegeten. Doordat ze zo luchtig en vrij droog zijn nemen ze lekker veel jus op, wat ze erg smakelijk maakt. Zonder jus is het een broodje wat aan een soes doet denken. Niet heel sterk van smaak, maar daardoor juist zo geliefd, omdat zo de smaken van de jus goed tot hun recht komen.
Yorkshire pudding waar worstjes in verwerkt worden noem je “toad in the hole“
Gebruik volle melk om het beslag te maken
Het recept is heel makkelijk te onthouden: voor ieder ei dat je gebruikt, gebruik je 50 gram bloem en 50 gram volle melk en een snuf zout. Eén ei is voldoende voor drie Yorkshire puddings. Omdat de smaken van de Yorkshire pudding best vlak zijn, en er in het recept verder geen vetstof zit, wordt er gebruikgemaakt van volle melk. De melksuikers uit de melk zorgen voor een mooie goudbruine kleur.
Door rust en hitte krijg je een mooie hoge en luchtige Yorkshire pudding
Het geheime recept om mooie hoge en luchtige pudding te krijgen is rust en hitte. Door het beslag een halve dag eerder te maken kan het rusten. Door het rusten kan de bloem zich ontwikkelen en heeft hij meer draagkracht. Dat zorgt ervoor dat ze mooi hoog worden, maar ook dat ze niet zo snel instorten als ze uit de oven komen. Net als bij soezen mag je de deur tussentijds niet openen. Laat ze helemaal gaar worden voor je de deur opent, anders storten ze alsnog in. Ze moeten van buiten een beetje droog zijn en van binnen net nog een klein beetje klef.
De vorm gaat al in de oven tijdens het voorverwarmen
Het recept voor een goede Yorkshire pudding: om goede Yorkshire pudding te kunnen maken heb je, behalve een goed beslag, ook hitte nodig. De oven wordt op 220 graden gezet, met de metalen muffin tray met olie er al in, zodat die goed heet kan worden. Als de oven goed heet is, giet je het beslag in de holtes, waarbij de vorm in de oven blijft staan. Pas op, de olie is heet en kan gaan spetteren als je er beslag ingiet. De cups moeten ongeveer halfvol en er is voldoende beslag voor 12 holtes. Door de hitte van de olie en de oven gaan de eieren werken , die zorgen samen met de bloem voor mooi luchtige Yorkshire pudding.
Melk in een beslag
Meestal gebruik je water in een beslag, maar melk in een beslag heeft ook zo z'n voordelen. Hier lees je welke + wat handige tips.
Yorkshire pudding
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 eieren
- 200 ml volle melk
- 200 gram bloem
- 1 theelepel zout
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Yorkshire pudding:
Klop de eieren los met de helft van de melk, voeg de bloem en het zout toe en roer tot een glad beslag. Roer nu de rest van de melk erdoor. Zet het beslag in een litermaat met schenktuit afgedekt 4 uur of langer weg.
Neem een metalen muffin tray en doe in iedere holte flinke theelepel zonnebloemolie. Zet de muffin tray met de olie in het midden van de oven en zet de oven op 220 graden. Laat dit 10 minuten goed warm worden.
Roer het beslag even door en giet dit in de holtes. Haal de tray niet uit de oven en probeer snel te werken om zo min mogelijk warmte te verliezen. Doe de deur dicht en bak de Yorkshire pudding 15 tot 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Haal ze uit de oven en laat ze een beetje afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Serveer de Yorkshire pudding met vlees en royaal jus.
Eventuele overgebleven puddings kun je invriezen en weer opwarmen.
Tafel lekker !!