Gnocchi zelf maken – smakelijke restverwerking – Misschien kent u ze wel, die smakelijke Italiaanse ovale gekookte deegballetjes: gnocchi. Je kunt ze gevacumeerd en soms zelfs vers bij de supermarkt krijgen, maar zelf maken is nóg lekkerder. Ideaal om overgebleven aardappels te verwerken.
Voor wie deze pastasoort niet kent: het zijn een soort Italiaanse aardappelknödels. Klinkt misschien niet heel appetijtelijk, maar schijn bedriegt. Ze worden gemaakt van een mengsel van aardappel en bloem, en worden met wat ei bij elkaar gehouden. Je kookt ze in de bouillon en ze zijn gaar wanneer ze komen bovendrijven. Al heel erg lekker met gewoon wat boter en Parmezaanse kaas, maar ga gerust los met lekkere sausjes. Overigens kun je de gekookte gnocchi ook nog even in de koekenpan in wat boter en/of olijfolie opbakken. Ook verrukkelijk.
Goed, laten we aan de slag gaan.
Gnocchi zelf maken
Bijgerecht voor 2 personen:
- 300 à 400 gram gekookte (liefst kruimige) aardappelen
- 75 à 100 gram bloem
- 1 ei ( gebruik voor 1 persoon alleen een eidooier)
- peper en zout
Prak de aardappels fijn (met pureestamper of -knijper), voeg het ei toe, wat peper en zout en net zoveel bloem totdat er een stevig, maar makkelijk kneedbaar deegje ontstaat.
Rol in je handen kleine ovale balletjes ter grootte van een kleine walnoot en leg ze op een met bakpapier bedekt bakblik naast elkaar. Het kan zijn dat je handen op een gegeven moment erg kleverig worden en niet meer lekker ‘rollen’. Was dan even goed je handen tussendoor.
Wanneer je daar klaar bent, druk je met de holle kant van een vork op elke gnocchi. Dan komen er ribbeltjes in en die nemen weer goed de saus of boter op, die je na het koken erover heen doet.
Je kunt de gnocchi gerust zo een paar uur laten staan, maar meteen koken kan ook.
Breng een pan met water aan de kook met wat zout, of – nog lekkerder – met wat bouillon. Houd de pan aan de kook. Daarin kieper je voorzichtig de gnocci. Na een paar minuten komen ze bovendrijven en kun je ze met een schuimspaan eruit halen. Direct opdienen met bijvoorbeeld een klont boter, wat gebakken fijngesneden salie en parmezaanse kaas. Smullen maar!
Tip: als je meer gnocchi maakt, doe ze dan niet allemaal tegelijk in de pan. Kook ze dan in porties.
Er staat dat je de balletjes op de bakplaat legt mét bakpapier… maar niet of ze ook daadwerkelijk in de oven gaan. ?
Ha Daniël, je legt ze op bakpapier te drogen, dan haal je ze makkelijker weer van de bakplaat, anders kunnen ze misschien een beetje plakken. Maar ze gaan zelf niet de oven in! Je doet ze rauw in kokend water, totdat ze komen bovendrijven. Succes ermee.
Dat klopt, je moet ze ook niet bakken maar koken, net als pasta. Veel mensen denken dus ook dat gnocchi een ‘pasta’ is. Bakplaat en papier(tegen het plakken) dienen alleen maar voor het wegleggen zodat je ze daarna kunt koken.
Leuk recept die Gnocchi gaan we uit proberen.