Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zoetzure rode bietjes

In dit recept voor zoetzure rode bietjes vind je de oplossing om rode bietjes een smaakboost te geven. Zoetzure rode bietjes vallen veel sneller in de smaak

0 7.329

Zoetzure rode bietjes – Door de toevoeging van frambozen azijn krijgen de bietjes een heerlijk friszure smaak die bij jong en oud in de smaak valt!

Rode bieten

Er zijn 2 soorten rode bieten, de zomer- en de winterbieten. De zomerbieten zijn kleine knollen en worden verkocht met het loof er nog aan. Ze zijn met loof ongeveer een week houdbaar, zonder loof een dag of 3. Winterbieten daarentegen zijn wat groter en wel 2-3 maanden houdbaar. Deze zijn altijd zonder loof. Kook bieten altijd ongeschild in ruim water gaar, de tijd kan nogal variëren, zomerbieten zijn in 20-30 minuten gaar. Bij winterbieten duurt het wat langer 1 ½ -2 uur. De reden dat ze pas na het koken geschild worden is dat ze anders gaan ‘bloeden’ en hun mooie rode sap verliezen. Persoonlijk vind ik het prettig om de bieten ruimschoots van tevoren te koken, zodat ze eerst af kunnen koelen om ze daarna te schillen en te snijden.

Rode bieten suf?

Rode bieten hebben een nogal suf imago, ze smaken vaak wat aards en niet iedereen houdt van die smaak. Door er frambozenazijn aan toe te voegen worden de bietjes heerlijk fris zuur van smaak.

Zoetzure rode bietjes

Bijgerecht voor 4 personen

  • 700 gram ongekookte rode bieten
  • 2 uien
  • 4 eetlepels frambozenazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 20 gram roomboter
  • 1 eetlepel maizena
  • zout en peper naar smaak

Was de bieten goed schoon en kook ze in ruim water gaar. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen. Schil de bieten en snij er blokjes van. Schil de ui en snij deze ook in niet te fijne stukjes.

Smelt de boter in een pan en smoor er de uien in tot dat ze glazig zien. Doe er de suiker bij en verhit deze goed door. Blus af met 2 eetlepels water en voeg er de bietjes samen met de azijn aan toe. Roer goed door en laat dit 10-15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen zodat de smaak van de azijn goed in de bietjes en de ui kan trekken. Los de maizena op in 2 eetlepels koud water en voeg dit al roerend in beetjes aan de bietjes toe. De ene keer zal er wat meer binding nodig zijn dan de andere dus voeg er niet alles ineens aan toe. Breng de bietjes op smaak met zout en royaal peper.

De zoetzure rode bietjes zijn lekker met een bal gehakt en gekookte aardappels.

Tip: maak een dubbele portie van de zoetzure rode bietjes en doe dit heet in een schone jampot. Draai er direct de deksel op en laat afkoelen. Door de hitte trekt de inhoud vacuum en is daardoor langer houdbaar. Je hoort na een tijdje een klik dan is het potje luchtdicht. Je kunt de zoetzure rode bietjes natuurlijk ook in de vriezer bewaren.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer