Zoetzure rode bietjes – Echt eten van het seizoen blijkt vaak nog een hele uitdaging. Toch is het wel degelijk een grote stap in duurzaamheid als je met de seizoenen mee gaat koken. De herfst- en wintermaanden moet je dan vooral zien te vullen met kool en knolgroenten. We vinden deze groenten al snel grauw en saai. Rode bietjes horen dan ook wel bij die knollen, maar toch zet je hiermee kleur op tafel. Vooral als je zoetzure rode bietjes maakt met jawel…. frambozenazijn. Je verzint het niet!
Ongekookte bietjes?
Eerlijk! Wij Nederlanders zijn luie koks. In een van de rijkste landen ter wereld hebben we ons laten verleiden door gemak. Ergens in een grote fabriek staan mensen voor ons bietjes schoon te maken en te koken. Maar wij bij Lekker Tafelen vinden het gewoon leuk om dat nog zelf te doen. De ingrediëntenlijst van deze zoetzure rode bietjes begint dan ook met “ongekookte bieten” Ja echt! ? Je mag nu afhaken, maar we gaan je aanraden om dat niet te doen. Pak één keertje door (in het weekeind als je dan meer tijd hebt) en maak deze bietjes. Je gaat er serieus geen spijt van krijgen.
Laat ze niet bloeden
Er zijn 2 soorten rode bieten, de zomer- en de winterbieten. De zomerbieten zijn kleine knollen en worden verkocht met het loof er nog aan. Ze zijn met loof ongeveer een week houdbaar, zonder loof een dag of 3. Winterbieten daarentegen zijn wat groter, en wel 2-3 maanden houdbaar. Deze zijn altijd zonder loof. Kook bieten altijd ongeschild in ruim water gaar, de tijd kan nogal variëren, zomerbieten zijn in 20-30 minuten gaar. Bij winterbieten duurt het wat langer 1½ -2 uur. De reden dat ze pas na het koken geschild worden is dat ze anders gaan ‘bloeden’ en hun mooie rode sap verliezen. Het is beter om de bieten ruimschoots vooraf te koken, zodat ze eerst af kunnen koelen om ze daarna te schillen en te snijden.
Tip: maak een dubbele portie van de zoetzure rode bietjes en doe dit heet in een schone jampot. Draai er direct de deksel op en laat afkoelen. Door de hitte trekt de inhoud vacuüm en is daardoor langer houdbaar. Je hoort na een tijdje een klik dan is het potje luchtdicht. Je kunt de zoetzure rode bietjes natuurlijk ook in de vriezer bewaren.
Zoetzure rode bietjes zijn echt niet suf
Rode bieten hebben een nogal suf imago, ze smaken vaak wat aards en niet iedereen houdt van die smaak. Door er frambozenazijn aan toe te voegen worden de bietjes heerlijk fris zuur van smaak en zet je een spectaculair bijgerecht op tafel.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Zoetzure rode bietjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram ongekookte rode bieten
- 2 uien
- 4 eetlepels frambozenazijn
- 1 eetlepel suiker
- 20 gram roomboter
- 1 eetlepel maïzena
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zoetzure rode bietjes:
Was de bieten goed schoon en kook ze in ruim water gaar. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen. Schil de bieten en snij er blokjes van. Schil de ui en snij deze ook in niet te fijne stukjes.
Smelt de boter in een pan en smoor er de uien in tot dat ze glazig zien. Doe er de suiker bij en verhit deze goed door. Blus af met 2 eetlepels water en voeg er de bietjes samen met de azijn aan toe. Roer goed door en laat dit 10-15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen zodat de smaak van de azijn goed in de bietjes en de ui kan trekken. Los de maizena op in 2 eetlepels koud water en voeg dit al roerend in beetjes aan de bietjes toe. De ene keer zal er wat meer binding nodig zijn dan de andere dus voeg er niet alles ineens aan toe. Breng de bietjes op smaak met zout en royaal peper.
De zoetzure rode bietjes zijn lekker met een bal gehakt en gekookte aardappels.
Tafel lekker !!