• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, februari 26, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Zoetzure rode bietjes, kleur op tafel in de winter

Met frambozenazijn - Je verzint het niet!

door Connie Derks
in Bijgerecht
0
0
Zoetzure rode bietjes

Zoetzure rode bietjes – Echt eten van het seizoen blijkt vaak nog een hele uitdaging. Toch is het wel degelijk een grote stap in duurzaamheid als je met de seizoenen mee gaat koken. De herfst- en wintermaanden moet je dan vooral zien te vullen met kool en knolgroenten. We vinden deze groenten al snel grauw en saai. Rode bietjes horen dan ook wel bij die knollen, maar toch zet je hiermee kleur op tafel. Vooral als je zoetzure rode bietjes maakt met jawel…. frambozen azijn. Je verzint het niet!

Ongekookte bietjes?

Eerlijk! Wij Nederlanders zijn luie koks. In één van de rijkste landen ter wereld hebben we ons laten verleiden door gemak. Ergens in een grote fabriek staan mensen voor ons bietjes schoon te maken en te koken. Maar wij bij Lekker Tafelen vinden het gewoon leuk om dat nog zelf te doen. De ingrediëntenlijst van deze zoetzure rode bietjes begint dan ook met “ongekookte bieten” Ja echt! 😂 Je mag nu afhaken, maar we gaan je aanraden om dat niet te doen. Pak één keertje door ( in het weekend als je dan meer tijd hebt ) en maak deze bietjes. Je gaat er serieus geen spijt van krijgen.

Laat ze niet bloeden

Er zijn 2 soorten rode bieten, de zomer- en de winterbieten. De zomerbieten zijn kleine knollen en worden verkocht met het loof er nog aan. Ze zijn met loof ongeveer een week houdbaar, zonder loof een dag of 3. Winterbieten daarentegen zijn wat groter en wel 2-3 maanden houdbaar. Deze zijn altijd zonder loof. Kook bieten altijd ongeschild in ruim water gaar, de tijd kan nogal variëren, zomerbieten zijn in 20-30 minuten gaar. Bij winterbieten duurt het wat langer 1 ½ -2 uur. De reden dat ze pas na het koken geschild worden is dat ze anders gaan ‘bloeden’ en hun mooie rode sap verliezen. Het is beter om de bieten ruimschoots van tevoren te koken, zodat ze eerst af kunnen koelen om ze daarna te schillen en te snijden.

Tip: maak een dubbele portie van de zoetzure rode bietjes en doe dit heet in een schone jampot. Draai er direct de deksel op en laat afkoelen. Door de hitte trekt de inhoud vacuüm en is daardoor langer houdbaar. Je hoort na een tijdje een klik dan is het potje luchtdicht. Je kunt de zoetzure rode bietjes natuurlijk ook in de vriezer bewaren.

Zoetzure rode bietjes zijn echt niet suf

Rode bieten hebben een nogal suf imago, ze smaken vaak wat aards en niet iedereen houdt van die smaak. Door er frambozenazijn aan toe te voegen worden de bietjes heerlijk fris zuur van smaak en zet je een spectaculair bijgerecht op tafel.

Zoetzure rode bietjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 700 gram ongekookte rode bieten
  • 2 uien
  • 4 eetlepels frambozenazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 20 gram roomboter
  • 1 eetlepel maïzena
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zoetzure rode bietjes:

Was de bieten goed schoon en kook ze in ruim water gaar. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen. Schil de bieten en snij er blokjes van. Schil de ui en snij deze ook in niet te fijne stukjes.

Smelt de boter in een pan en smoor er de uien in tot dat ze glazig zien. Doe er de suiker bij en verhit deze goed door. Blus af met 2 eetlepels water en voeg er de bietjes samen met de azijn aan toe. Roer goed door en laat dit 10-15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen zodat de smaak van de azijn goed in de bietjes en de ui kan trekken. Los de maizena op in 2 eetlepels koud water en voeg dit al roerend in beetjes aan de bietjes toe. De ene keer zal er wat meer binding nodig zijn dan de andere dus voeg er niet alles ineens aan toe. Breng de bietjes op smaak met zout en royaal peper.

De zoetzure rode bietjes zijn lekker met een bal gehakt en gekookte aardappels.

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Knolgroenten - Rode bietjes
DeelPin169Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Geroosterde bietensoep met geitenkaas
Soep

Geroosterde bietensoep met geitenkaas

haring salade
Salade

Rode bietjes-haring salade

Orzo salade met rode biet en geitenkaas
Salade

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

borsjt
Maaltijdsoep

Borsjt; Bietensoep met veel extra groenten

Tarte Tatin van rode bietjes
Recepten

Tarte Tatin van rode bietjes

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Klassieke Quiche Lorraine
Quiche

Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker

Quiche Lorraine is een echte Franse klassieker. Gevuld met prei ( of bosuien ) en gerookte spekblokjes. Ideaal als je...

Lees verder
Shakshuka

Shakshuka ( in saus gepocheerde eieren )

Bavarois van kwark met mandarijn

Bavarois van kwark met mandarijn

Handige kooktips

rijpe mango
Kookschool

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Waar moet je op letten bij het kopen van een rijpe mango. Gebruik hiervoor je zintuigen, kijk, voel en ruik...

Lees verder
Hangop zelf maken recept

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • benjaminschot op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen