Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zoetzuur van witte kool en wortel

Deze zoetzuur wordt gemaakt van witte kool en wortel maar uiteraard kun je ook andere, harde groenten gebruiken om je eigen zoetzuur te maken.

0 7.957

Zoetzuur van witte kool en wortel – Ben jij een liefhebber van zoetzure groentes dan moet je dit recept zeker eens proberen. Wanneer je eenmaal weet hoe het moet kun je volop experimenteren met verschillende groentes en de kruiding naar smaak aanpassen.

Zoetzuur van ……

Zelf zoetzuur maken is echt niet moeilijk en de smaak is vele malen lekkerder dan de kant en klaar gekochte potten. Ik heb nu witte kool met wortel gemaakt maar je kan het van vele soorten harde groenten maken. Denk hierbij aan witte kool, rode kool, koolrabi, wortel, bloemkool, knolselderij en komkommer en dan vergeet ik er vast nog wel een paar. Was de groente, snijd, schaaf of rasp ze en maak een oplossing van azijn, suiker en kruiden die je heet aan de groente toevoegt.

Kruidige zoetzuur

Je kan aan de azijn oplossing vele soorten kruiden toevoegen. Wist je dat ze atjar ook zo maken? Hierbij gebruiken ze kurkuma om de kool mooi geel te kleuren. Ik koos voor ras el hanout maar je kan er bijvoorbeeld ook gember, mosterdzaadjes, laurier of andere gemengde kruiden aan toevoegen.

Zoetzuur van witte kool en wortel

  • 1/4 witte Kool
  • 1 Winterwortel
  • 250 gram (appel) Azijn
  • 125 gram Suiker
  • 1/2 theelepel Zout
  • 1 theelepel Ras el Hanout

Snijd of schaaf de witte kool in flinterdunne reepjes en doe deze in een grote kom. Snijd ook de wortel in fijne reepjes of rasp deze en doe ze bij de witte kool. Hussel goed door en doe de kool in een glazen pot met deksel. Druk de kool goed aan zodat de pot vol zit. Verwarm de azijn met de suiker en een half kopje water in een pannetje, voeg er de Ras el Hanout en het zout bij en breng aan de kook. Schenk de hete azijn oplossing over de kool zodat deze bijna helemaal onder staat. Laat afkoelen en draai er de deksel op. Zet dit minimaal 6 uur koud weg. De zoetzure kool is mits koel bewaart ongeveer een week houdbaar.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer