Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen – Ben je op zoek naar een recept voor eens een ander bijgerechtje dan friet, gebakken aardappels en apart geserveerde groente bij een groot stuk vlees of wild? Met een fijne zuurkoolpuree, veel minder grof dan stamppot, zet je eens iets anders op tafel. Je topt het ‘zuurkooltaartje’ af met gebakken paddenstoelen, voor een leuk effect, maar het is vooral ook erg lekker. Paddenstoelen en zuurkool vormen dan ook een heel goede combinatie. Het recept staat onderaan het artikel.
Paddenstoelen, neem de soorten die jij lekker vindt
In het recept van zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen is gebruikgemaakt van gemengde paddenstoelen. Je kunt dit recept natuurlijk geheel aan je eigen smaak aanpassen door te kiezen voor een paar soorten die jij erg lekker vindt. Maar alleen champignons of oesterzwammen voldoen ook prima.
Zuurkool, veel lekkerder dan voorgekookte zuurkool!
Zuurkool is te koop in twee verschillende varianten. Namelijk de zakjes voorgekookte zuurkool die je in de supermarkt buiten de koeling vindt, en de verse zuurkool uit het vat, die je meestal in de koeling vindt, verpakt op schaaltjes. De groenteboer zal verse zuurkool verkopen. Als je echt lekkere zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen wilt maken kies je voor dit recept natuurlijk voor verse zuurkool uit het vat. Die moet je wel even zelf koken, maar daar is het resultaat dan ook wel naar. In het recept is uitgegaan van verse zuurkool.
Tips bij het maken van zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen
Je kunt dit gerecht deels van tevoren maken en opwarmen voor je het gaat serveren. In dat geval kun je er ook voor kiezen het te serveren in kleine, vuurvaste schaaltjes. Je maakt de zuurkool klaar en bewaart hem tot gebruik in de koelkast. Warm het gerecht op in de oven voor je wilt gaan eten, en bak ondertussen de paddenstoelen die je er later overheen strooit.
Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen is niet alleen geschikt om als bijgerecht naast vlees of wild te serveren. Het gerecht zelf is vegetarisch als je het recept volgt. Je kunt het helemaal plantaardig maken door de kookroom te vervangen door een plantaardig alternatief.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram kruimig kokende aardappels, geschild en in blokjes
- 500 gram verse zuurkool uit het vat
- 1 teentje knoflook, gepeld
- 150 ml witte wijn
- 200 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
- 5 eetlepels kookroom
- 1 ei
- zout en witte peper
- 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen:
Kook de zuurkool met de witte wijn en aanhangend vocht 20 minuten.
Kook de aardappels gaar in wat water met zout.
Pureer de aardappels met een roerzeef of een pureeknijper tot een fijne puree. Wil je de puree extra fijn, haal de aardappels dan twee keer door de pureeknijper of de roerzeef. Maak de aardappelpuree smeuïg door het ei en de kookroom er door te roeren.
Meng de zuurkool door de puree en breng het geheel op smaak met wat witte peper. Zout zal waarschijnlijk niet nodig zijn, in zuurkool zit veel zout.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen bruin en gaar. Breng op smaak met wat zout en peper.
Serveer de zuurkoolpuree als een soort taartje, direct op het bord. Als je hier een serveerring voor gebruikt worden alle taartjes mooi even groot. Schep de paddenstoelen er overheen en garneer met wat gesneden bosui.
Tafel lekker !!