Pittige bataat partjes uit de oven – Bataten of zoete aardappelen zijn een knolgroenten met een bijzondere, unieke en zoete smaak. De zoetheid lijkt op die van een wortel, maar de substantie eerder op pompoen. Bataten kun je prima klaar maken in de oven. Je hoeft ze alleen maar te schillen, te mengen met wat kruiden en olie en laat de oven verder maar zijn werk doen. Deze pittige bataat partjes met een frisse yoghurt dipsaus passen lekker bij een stukje vlees of vis.
Pittige bataat partjes uit de oven
- 2 à 3 bataten
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl paprikapoeder
- een handjevol takjes tijm
- mespuntje chilipoeder (naar smaak)
- eventueel 1/2 tl kurkumapoeder
- peper en zout
Schil de bataten met een dunschiller of een aardappelmesje. Snijd ze vervolgend in vrij platte parten met een koksmes. Te dikke stukken hebben namelijk meer tijd nodig in de oven om gaar te worden. Zorg er ook voor dat alle stukken min of meer even dik zijn, zodat ze tegelijkertijd gaar worden.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat of gebruik een grote ovenschaal, die je een beetje invet. Meng de olijfolie, paprikapoeder en chilipoeder (en evt. het kurkumapoeder) in een kom. Voeg de partjes bataat toe en schep ze om zodat ze volledig bedekt zijn met het mengsel.
Leg de partjes uit elkaar op de bakplaat/ovenschaal. Haal de tijmblaadjes los en strooi ze er over. Breng op smaak met peper en zout en bak ze in +/- 40 minuten. Zet de oven eventueel iets lager indien de randen te hard gaan.
Bijbehorende yoghurt dipsaus
- 100 ml volle, romige (Griekse) yoghurt
- 1 tl zonnebloemolie
- 1 el citroensap
- Halve of hele (lekker pittig!) rode peper, fijngehakt (zonder zaadlijsten!)
- 15 gr. peterselie, fijngehakt
- snufje zout
Doe de yoghurt in een schaal en sprenkel er een beetje zonnebloemolie overheen. Voeg het citroensap en een snufje zout toe en meng goed door. Strooi de peper en peterselie over de yoghurt.