Bladerdeeg slakjes met knakworstjes – op televisie zijn diverse programma waar met kinderen wordt gekookt. En wat is er leuker voor kinderen om gerechtjes te maken die tot de verbeelding spreken zoals dieren. In dit recept hebben we knakworstjes en bladerdeeg gebundeld. Want knakworstjes zijn voor veel kinderen nog steeds een traktatie.
Knakworst moet knakken
Knakworst is een kinderfavoriet. Mijn eigen herinnering van als kind op een koude zaterdag met een wit bolletje knakworst zijn heel levend. Vroeger had je Frankfurters, bockworsten en knakworstjes. Tegenwoordig is daar een keur aan maten en smaken bijgekomen. Knakworst gemaakt van varkensvlees, kalkoen en noem maar op in allerlei maten. Het belangrijkste is dat een knakworstje moet knakken, vandaar ook de naam: knakworst.
De ingrediënten in knakworst
Wie bewust omgaat met voeding en wel eens ingrediënten leest op een verpakking zal bij knakworst veel bijzondere dingen zien. Daarom een aantal tips. Er zit groot verschil tussen het vlees dat in de worst zit verwerkt. Zo zit er in sommige knakworsten kipseparatorvlees (restvlees van de kip) en in andere knakworstjes vooral varkensvlees. Wat bijna alle knakworstjes gemeen hebben is rundercallogeen. Dit is de laag tussen de huid en het vet van de koe. Deze laag wordt gebruikt om het vel te maken voor worst. Toch handig om te weten en niets engs dus. Mijn tip bij het kopen van knakworst, lees bewust de ingrediënten zodat je weet wat je koopt. Niet om je te ontmoedigen maar wel voor bewustwording.
Bladerdeeg slakjes met knakworstjes
Voor 12 bladerdeeg slakjes met kleine knakworstjes
- 4 plakjes bladerdeeg (diepvriesvak)
- 12 mini knakworstjes (cocktailworstjes)
- +/- 1 el. Curry of ketchup.
Dit recept is ontzettend leuk om te maken met de kinderen en zo simpel. Verwarm als eerste je oven voor op 220 graden Celsius. Je laat het bladerdeeg ontdooien. Legt op een plakje bladerdeeg drie worstjes in de breedte naast elkaar en snijd er vervolgens drie banen uit. Je rolt iedere baan op met het knakworstje erin maar laat 1 cm on-opgerold.
Leg de toekomstige slakjes op een bakplaat en bak ze midden in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius. Check voor de zekerheid nog even de baktemperatuur op de verpakking van je bladerdeeg.
Bak de slakjes ongeveer 15 minuten tot ze mooi gerezen zijn en goudbruin en laat ze een beetje afkoelen. Ik heb met curry kleine oogjes gemaakt op de slakjes maar je zou ook kleine olijfringetjes kunnen gebruiken of andere producten om oogjes te creëren.