Blini’s met 3 verschillende toppings – Borreluurtje altijd leuk, altijd gezellig. Zeker met feestdagen, als de dagen net iets langer lijken, zo tussen lunch en diner of ‘s avonds gezellig met z’n allen samen bij elkaar. Eigenlijk maakt het niet uit op welk tijdstip of voor welke gelegenheid, het wordt door je gasten bijzonder gewaardeerd als er tussen maaltijden door of bij de borrel een hapje of snackje op tafel verschijnt.
Vaak wordt er dan gekozen voor toastjes of nootjes maar waarom niet eens een beetje uitpakken en eens iets anders op tafel zetten. Neem nou deze blini’s, verrassend, lekker en eigenlijk niet eens zo heel moeilijk om te maken, probeer het maar eens.
Een blini is een uit Oost-Europa afkomstig deeggerecht welke je zou kunnen vergelijken met een pannenkoek, maar tegelijkertijd heeft hij ook wel wat van een poffertje of eierkoek. Met een lekkere topping er op heb je een heerlijk hapje.
Blini’s met 3 verschillende toppings
- 180 g bloem (volgens russische origine gebakken met boekweitmeel)
- 7 gram droge gist
- snuf zout
- 250 ml melk
- 50 ml slagroom
- 2 ei
- 20 g gesmolten boter voor het bakken
Meng in een kom de bloem met de gist en een snufje zout. Verwarm vervolgens de melk met de slagroom tot deze lauw warm is. Splits het ei. Zet het eiwit apart voor later en klop, in een kom, de dooier met het lauw warme melk-roommengsel. Klop er met een garde geleidelijk het bloemmengsel door tot je een glad beslag hebt. Laat dit nu één uur rusten.
Klop, wanneer het beslag gerezen is, het eiwit tot stijve pieken en spatel het losjes door het beslag. Verhit nu wat boter in een koekenpan, indien je een poffertjespan hebt is dit natuurlijk nog makkelijker. Schep met een eetlepel een klein hoopje van het beslag in de pan en creëer er een rondje van van ongeveer 1 cm dik. Bak de ene kant in ongeveer 2 minuten bruin en draai om, bak de andere kant vervolgens nog voor 1 minuut. Herhaal dit tot het beslag op is, met de bovengenoemde hoeveelheden zal je ongeveer 20 blini’s kunnen bakken.
Nu de blini’s klaar zijn maak je ze af met een heerlijke topping, de meest standaard is degene met roomkaas, zalm en wat bieslook, heerlijk en zo gemaakt.
Voor de andere neem je een plak serranoham en bakt deze even krokant in een koekenpan. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier en snijd er kleine snippertjes van. Doe wat geitenkaas op een blini, decoreer deze met walnoot en strooi er de snippers van de gebakken serranoham over.
De laatste is misschien iets meer werk omdat je er eerst een avocadomayonaise voor moet bereiden, maar dit kun je natuurlijk alvast doen als het deeg staat te rijzen.
Neem voor de mayonaise
- 1 rijpe avocado
- 1 teentje knoflook
- 2 tl witte wijn azijn
- 50 ml olijfolie
Halveer de avocado en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit en doe in een kom. Mix dit met een staafmixer tot een gladde puree. Pel de knoflook en pers deze uit boven de puree, doe de azijn en eventueel wat peper en zout erbij. Druppel de olie er druppel voor druppel bij terwijl je voortdurend door roert. Voeg net zo veel olie toe tot er een gladde mayonaise is ontstaan.
Spuit een mooie toef op je blini, hierop een garnaal en strooi er enkele chilivlokken overheen.
Een mooi bordje bij elkaar zo voor op de borreltafel !!