Bloemkoolsoufflé met ham en kaas – Durf bloemkool eens klaar te maken op een andere manier dan je gewend bent, maar dan wel met de vertrouwde combinatie van een melksausje met ham en kaas. Wedden dat je deze vaker gaat maken?
Soufflé, eerst het sausje dan de bloemkool
Bloemkool is in Nederland een van de meest gegeten groente. Vaak wordt deze gekookt en vergezeld van een melksausje. Als je deze soufflé maakt begin je met het maken van een roux wat dezelfde basis is als het bij iedereen bekende melksausje. We bakken de bloemkool dus als het ware in het melksausje in plaats van het erover te gieten.
Vormpjes
Gebruik voor dit recept 4 soufflévormpjes van ongeveer 250 ml inhoud. Heb je deze niet, ovenvaste soepkommen of een springvorm bekleed met bakpapier kunnen hier ook prima voor gebruikt worden. Let er wel op dat bij een grotere vorm de soufflé langer in de oven moet.
Soufflé maken; hier vind je tips en tricks
Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.
Bloemkoolsoufflé met ham en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram bloemkool
- 4 eieren
- 30 gram boter
- 35 gram bloem
- 160 gram melk
- 120 gram ricotta of roomkaas
- 100 gram geraspte oude kaas
- 100 gram gekookte ham in blokjes
- nootmuskaat
- zout / peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de bloemkoolsoufflé met ham en kaas:
Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze beetgaar. Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm. Zorg ervoor dat ze niet te gaar wordt. Smelt de boter en voeg er de bloem aan toe. Bak deze samen tot de bloem helemaal is opgenomen door de boter. Voeg er beetje bij beetje de melk aan toe en roer steeds goed zodat je een mooie gladde roux hebt. Haal van het vuur en voeg er de ricotta, een beetje peper en nootmuskaat en eventueel wat zout naar smaak aan toe. Roer deze goed door. Splits de eieren en doe de eiwitten in een royale schone kom. De dooiers gaan bij de roux, roer ook deze weer goed erdoorheen. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe ze samen met de ham en de kaas bij de roux. Smeer de vormpjes in met gesmolten boter. Tot zover kun je alles voorbereiden.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eiwitten stevig. Roer de bloemkool, ham en de kaas voorzichtig door de roux en doe er ongeveer 1/3 van het eiwit bij. Schep goed door zodat alles vermengd is. Schep er nu voorzichtig de rest van het eiwit doorheen. Schep de vormpjes bijna vol en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Strooi er eventueel nog een klein beetje geraspte kaas over. Bak ze in ongeveer 15 – 20 minuten gaar. Dit kun je controleren door er met je vingers voorzichtig op te duwen, als de soufflé terug veert, is deze gaar. Serveer de bloemkoolsoufflé met ham en kaas direct.
Tafel lekker !!