Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Blueberry cheesecake – roomkaastaart met blauwe bessen

2 1.450

Blueberry cheesecake – roomkaastaart met blauwe bessen – De cheesecake wordt in Nederland nog wel eens verwart met de ons beter bekende kwarktaart, eigenlijk maakt de naam het voornaamste verschil al  duidelijk, in cheesecake hoort kaas, een lekkere zachte roomkaas. De smaak van uw taart zal hierdoor romiger en minder zuur zijn dan de smaak van een kwarktaart. Roomkaas bevat echter wel meer vet dan kwark maar doordat roomkaas minder zuur is dan kwark kunt u ook minder suiker gebruiken.

Typisch Amerikaans ?

Er wordt vaak gedacht dat een cheesecake iets typische Amerikaans is, waarschijnlijk komt dit omdat de meest bekende cheesecake de naam draagt van een grote Amerikaanse stad, de NewYork cheesecake, echter het begin van de cheesecake dateert al van heel ver terug en start op het griekse eiland Samos, geen cheesecake met roomkaas maar met “pounded cheese” (kaas die werd vermengd met boter). Kaas werd gezien als een goede bron van energie, dus werd er voor de atleten tijdens de eerste olympische spelen cake gebakken met als hoofdingrediënt deze “pounded cheese”, de cake bestond daarnaast slecht uit drie andere ingrediënten namelijk bloem, gist en honing, dus hoewel de naam wellicht hetzelfde is lijkt deze versie van de cheesecake nog in de verste verte niet op de cheesecake zoals wij hem nu kennen.

Toen Griekenland werd ingenomen door de romeinen zorgden zij ervoor dat het recept van een cheesecake verder over de wereld ook bekend werd. In de 18e eeuw kwam het recept in Amerika terecht. De Amerikanen vervingen de kaas door roomkaas en de gist door geslagen eieren, zo verdween de harde kaassmaak en de overheersende gistsmaak en ontstond er een heerlijke zachte, romige taart die vooral als dessert in Amerika heel populair is.

Extra toevoegingen

De NY cheesecake is een “plain” cheesecake wat inhoudt dat er naast de basis ingrediënten niks extra’s aan is toegevoegd, maar het recept voor een cheesecake leent zich perfect om uit te breiden met ingrediënten naar eigen smaak.

Ik verrijkte mijn vulling met blauwe bessen, maar u kunt deze vervangen door iedere willekeurige vrucht.


Blueberry cheesecake

De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor een springvorm met een doorsnee van 20 cm. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Ingrediënten voor de bodem:
  • 40 gram geroosterde ongezouten cashewnoten
  • 90 gram bloem
  • 40 gram witte basterd suiker
  • Snuf zout
  • 60 gram koude boter

Ik heb ook de zijkant van springvorm bekleed, indien u dit wenst neem dan een dubbele hoeveelheid van alle ingrediënten.

Doe de noten en de suiker in een keukenmachine en maal ze samen tot de noten fijn zijn. Doe het noten-suiker mengsel over in een kom en meng dit samen met de overige ingrediënten. Snijd de boter er als laatste met behulp van 2 messen doorheen en kneed verder tot er een kruimelig deeg ontstaat.

Vet de bakvorm in en leg onderop de springvorm een stukje bakpapier en druk het deeg stevig aan op de bodem, en eventueel tegen de randen. Zet apart en begin met de bereiding van de vulling.

Voor de vullling:
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram monchou
  • 185 gram poedersuiker
  • 2 el bloem
  • 3 eieren
  • 60 ml slagroom
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 175 gram blauwe bessen

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng de mascarpone, de monchou, de poedersuiker, de bloem, de eieren, de slagroom en het merg van vanillestokje door elkaar en roer tot er een gladde romige massa ontstaat. Schep er vervolgens voorzichtig 150 gram van de blauwe bessen doorheen.

Schenk de vulling over de bodem en leg de overige blauwe bessen bovenop de vulling. Bak de cheesecake nu in ongeveer 90 minuten af in de voorverwarmde oven. Om de vulling goed smeuïg te houden kunt u tijdens het bakken een bakje water onderin de oven plaatsen, zo circuleert er tijdens het bakken vocht door uw oven wat uitdroging voorkomt, tevens zal het voorkomen dat uw roomkaas vulling zal gaan barsten na afkoeling. Laat de cheesecake volledig afkoelen.

Deze cheesecake is het lekkerste als u hem een dag van te voren maakt. Ook kunt u deze taart perfect invriezen. Verpak hem dan goed (liefst in een kartonnen taartdoos) en geef hem een nacht om weer te ontdooien. Ontdooien altijd in de koelkast.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. anto zegt

    Ik heb een combi stoomoven. Kan ik de ovenstand dan ook in de combistand zetten met 30% stoom of geeft dit een te nat effect?

    1. Samantha Roelofs zegt

      Ik heb zelf geen ervaring met het bakken van een cheesecake in een combi-stoomoven, toch lijkt mij dat het bakje water dat ik in de oven plaats om juist de vulling smeuïg te houden een soort gelijk effect geeft, ik verwacht dan ook niet dat het een nat effect zal geven aan de cheesecake.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer