Boerenkoolsalade; Trend uit New York – Onlangs heb ik een aantal weken in New York mogen verblijven en je kunt daar gewoon niet om de boerenkooltrend heen. Met verbazing heb ik gekeken en geproefd wat een veelzijdigheid boerenkool te bieden heeft. Salades, smoothies, chips en in de organic supermarkt tref je minimaal 5 verschillende soorten boerenkool aan, waaronder veel ‘locally grown kale’ en elk healthy vegan restaurant heeft wel een ‘kale salad’ op de kaart staan.
Heb je de blog over de boerenkool als superfood al gelezen? Hierin staan nog eens alle voedingswaarden van boerenkool opgesomd.
Amerikanen geloven in kale als superfood door de hoge vitamine K, de dagelijks aanbevolen inname van vitamine A en de volledige inname van vitamine C voor 1 dag met slechts 1 portie. In plaats van aardappelen, worst, mosterd en augurken kun je dus ook hele andere dingen met boerenkool doen.
Hoogste tijd om ook bij Lekkertafelen.nl aan de slag te gaan met een boerenkoolsalade. Heb jij ook een lekkere boerenkoolsalade recept, laat het hier dan vooral onderaan bij de reacties achter.
Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Boerenkoolsalade NYC style
Een tip bij het maken van boerenkoolsalade met ‘onze’ boerenkool, is om de boerenkool zo’n 5 minuten te masseren met wat citroensap en olijfolie. Dit zorgt ervoor dat de textuur zachter wordt tot bijna zijdezacht en de bitterheid verdwijnt. Een Thaise massage voor je boerenkool dus.
Salade
- 200 gr Boerenkool
- 1 avocado in reepjes gesneden
- 1 groene appel in kleine partjes gesneden
- 2 handjes zonnebloempitten of amandelen (grof gehakt)
- Zachte geitenkaas
- Scheutje olijfolie, citroensap en een beetje zout voor het masseren van de boerenkool
- Eventueel nog een handje sprouts zoals alfafa, broccoli-sprouts of tuinkers
Dressing
- 4 eetlepels extra virgin olijfolie
- 2 eetlepel appelazijn of citroensap
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel honing
- 1 knoflook (geperst)
- Snufje zout & peper
Masseer de boerenkool 5 minuten lang met een scheutje olijfolie, citroensap en zout. Meng in een kom of dressingshaker alle ingrediënten voor de dressing. Snijd de avocado in reepjes en de appel in kleine partjes. Hussel alles door de boerenkool, strooi de zonnebloempitten over de salade. Voeg de sprouts toe en brokkel de zachte geitenkaas over de salade. Verdeel de dressing over de salade.
Je kunt deze salade heel goed een uur van te voren maken of de restjes bewaren voor de volgende dag. Het wordt alleen maar lekkerder als de dressing goed in de salade is ingetrokken.
Over New York gesproken, een leuke kookboekentip is het boek Spuntino van Russel Norman. Lees hier de review van het boek door Marlene Stolte.