Yogi & Yousef dadels
Vorige week ontving ik een pakketje thuis met daarin 9 dadels met pit van Yogi & Yousef. Deze sukkary dadels komen rechtstreeks van de palmboom. Ze groeien in een vruchtbare oase temidden van de Arabische woestijn en bevatten essentiële voedingsstoffen.
Yogi & Yousef zijn twee vrienden uit verschillende windstreken, ze laten zien dat uit het openstaan voor elkaars cultuur mooie initiatieven kunnen ontstaan. Door het kopen van de 100% natuurlijk Yogi & Yousef dadels ondersteun je een sociale werkplaats in Nederland en vrouwelijke ondernemerschap in het Midden-Oosten.
De smaak
Regelmatig koop ik Medjool dadels op de markt, dus was erg benieuwd naar de smaak van de dadels van Yogi & Yousef. Het viel me meteen op dat de dadels een stuk kleiner zijn dan de Medjool dadels, deze zijn groot en erg vlezig. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat de dadels van Yogi & Yousef dan wel klein zijn maar zeker niet droog. Ze zijn lekker zacht, vlezig en zijn heerlijk zoet. Een groot verschil met de droge dadels uit de supermarkt dus!
Ik heb wel even moeten nadenken wat voor recept ik met de ontvangen dadels ging maken, je kunt er namelijk alle kanten mee op. Dadels zijn heerlijk in een salade, in een havermout ontbijtje, in zoete baksels, desserts, door de couscous, ga zo maar door. Maar het meest bekent zijn dadels waarschijnlijk wel van het tapashapje; gevuld met kaas en omwikkeld met spek. Daarom koos ik ervoor om deze klassieker te maken, maar wel met daarnaast 4 andere heerlijke borrelhapjes met dadels.
5x borrelhapjes met dadels
- Dadel gevuld met geitenkaas en omwikkeld met spek
- Peppadews gevuld met dadel roomkaas
- Dadel gevuld met notenpate met hazelnoot
- Zalmroosje met dadel roomkaas
- Dadel gevuld met port salut en walnoot
Het recept
Voor 2 personen heb je de volgende ingrediënten nodig;
- 9 dadels, ontpit
- 1 plak gerookte zalm
- 6 peppadews
- 2 eetlepels roomkaas, naturel
- handje platte peterselie
- 1 dun plakje spek
- klein stukje verse geitenkaas
- klein stukje notenpaté
- klein stukje port salut kaas
- 2 walnoten
- 2 hazelnoten
- evt. honing
Roer de roomkaas los in een schaaltje. Hak 3 dadels en de platte peterselie fijn en meng ze door de roomkaas.
Besmeer één zijde van de gerookte zalm met de helft van het roomkaasmengsel en rol de zalm op. Snijd het rolletje doormidden en zet de ”roosjes” met het snijvlak naar beneden op een mooi bord.
Vul de peppadews met het overige roomkaasmengsel. Doe dit met een theelepeltje, eventueel kun je bovenaan een klein scheurtje maken voor een grotere opening.
Vul twee dadels met verse geitenkaas en omwikkel de dadels met een half plakje spek. Eventueel kun je de dadels besprenkelen met honing. Zet de dadels voor 5 tot 10 minuten onder de grill.
Vul twee dadels met een stukje notenpaté en druk er een hazelnootje in.
Vul de laatste twee dadels met een stukje port salut en druk hier vervolgens een walnoot in.
Schik alle hapjes mooi op het bord, leg er tapasvorkjes bij en geniet!