Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

Boterboontjes, van die heerlijke gele boontjes. Zoals hun naam doet vermoeden zijn ze botermals, want ze zijn zachter van smaak dan hun groene broertjes.

0 39.739

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept – Mijn moeder had ze vroeger in de moestuin, van die heerlijke gele boontjes. Boterboontjes heten ze. Zouden ze de naam nu te danken hebben aan hun boter gele kleur of aan de boterzachte smaak? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat ze super lekker zijn. Botermals, ja dat zal het zijn want ze zijn zachter van smaak dan hun groene broertjes.

Boterboontjes zijn verkrijgbaar in juli en augustus net als de Nederlandse sperzieboontjes. De boontjes worden pas geel als ze echt rijp zijn en bevatten daardoor vaak iets grotere zaden/boontjes, wat weer een extra smaakbeleving geeft. Deze boontjes zijn erg lekker in een salade maar ik heb ze op de ouderwetse manier klaar gemaakt.

Kort koken, een uitje fruiten in wat boter en daar de boontjes even in mee smoren , peper zout en een beetje nootmuskaat erover, meer hebben ze niet nodig. Hoe simpel en lekker kan het zijn.

boterboontjes Boterboontjes volgens oma’s recept

  • 500 gram boterboontjes
  • 1 ui
  • 25 gram boter
  • peper, zout, nootmuskaat

Maak de boontjes schoon, let hierbij op de eventuele draadjes. Omdat de boontjes wat rijper zijn hebben ze hier soms iets meer last van. Je merkt het snel genoeg met schoonmaken. Ik had boontjes die helemaal geen draadjes hadden. De boontjes wassen en 5-10 minuutjes koken. Afschudden en met de deksel er van af laten staan. Neem een koekenpan of hapjespan en smelt de boter en smoor op een zacht vuurtje de uitjes gaar. Verwarm de boterboontjes op het laatst even mee en strooi er peper zout en het liefst nootmuskaat van de rasp overheen.

Serveer de boterboontjes met een gekookt aardappeltje met jus, en een filetlapje.

Tafel lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer