Boterlammetje – Een boterlammetje hoort echt bij Pasen, ze staan symbool voor een frisse start. Met Pasen is het ook de tijd van het voorjaar en daar horen de lammetjes ook echt bij. Een boterlammetje staat gezellig op tafel. Je kunt ze op meerdere plaatsen kopen, maar nog leuker is om ze zelf te maken. Je kunt er de lekkerste smaakjes aan geven, zodat je niet alleen bij het ontbijt de tafel sieren, maar ook bij de lunch, brunch of diner.
Boterlammetjes; leuk om samen te maken
Boterlammetjes staan niet alleen leuk op tafel, het is ook een leuke manier om kinderen te betrekken bij de voorbereiding op Pasen. Je maakt ze in een houten mal. De mal is traditioneel in de vorm van een lammetje, maar er zijn ook hele leuke mallen van bijvoorbeeld bloemen of andere figuren te koop. Je kunt hiervoor ook houten koekjesmallen gebruiken.
Zo maak je een boterlammetje
Een boterlammetje maak je van roomboter, geen margarine en al helemaal geen halvarine. Roomboter kies je zeker voor de smaak, maar ook de stevigheid. Margarine is een stuk zachter en daardoor ook niet zo makkelijk uit de vorm te krijgen.
Laat de mal voor het boterlammetje eerst een paar uurtjes weken in water, zodat de boter minder aan het hout blijft plakken. Als je de roomboter buiten de koelkast legt als je de mal in het water legt, is de boter mooi zacht en makkelijker te verwerken. Met zachte boter maak je een mooier boterlammetje dan met stevige boter. Logisch, want zachte boter past zich beter aan naar de vorm.
Duw de zachte boter in beide helften van de vorm en druk de boter goed aan. Snijd met een scherp mes het teveel aan boter weg en sluit de mal. Controleer de onderkant en duw nog even goed aan en voeg eventueel nog extra boter toe als de mal niet goed vol zit. Smeer de onderkant glad en leg de mal een paar uur in de koelkast tot de boter goed stevig is. Trek de mal uit elkaar en je boterlammetje komt tevoorschijn.
Tip: weeg het boterlammetje en schrijf het gewicht met watervaste stift op de zijkant van de mal, zo weet je de volgende keer precies hoeveel boter je nodig hebt om de mal te vullen.
Van puur roomboter of met iets extra’s
Een boterlammetje wordt oorspronkelijk met puur roomboter gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook heel veel lekkere variaties met verse roomboter maken. Je kunt het boterlammetje maken van een heerlijke kruidenboter, maar ook zoete varianten zijn mogelijk. Hieronder vind je een aantal ideetjes.
Hartige variaties:
- citroenrasp, zout en verse tijm
- gedroogde tomaat en paprikapoeder
- verse tuinkruiden en grof zout
- puree van spinazie, dille en zout
- grove mosterd
- limoenrasp en munt
- ansjovis, citroensap en peper
- gemengde kruiden zoals cajun, shoarma of Italiaanse kruiden
- sinaasappel, rozemarijn en zout
Zoete variaties:
- cacaopoeder en poedersuiker
- citroenrasp en honing
- gembersiroop
- speculaaskruiden en poedersuiker
Meng de zachte boter kort door met de toevoeging, doe dit met een spatel en niet met een mixer! De boter moet niet te veel lucht bevatten om hem makkelijk uit de vorm te krijgen. Je wilt tenslotte een mooi boterlammetje op tafel zetten.
Tafel lekker !!