Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boxty pancakes; feestelijke Ierse aardappelpannenkoekjes

Boxty pancakes zijn traditionele Ierse aardappelpannenkoekjes die het midden houden tussen rösti en een pannenkoek. Als je een restje aardappelpuree over hebt, zijn ze zó gemaakt! Lekker bij zalm.

0 2.416

Boxty pancakes: feestelijke Ierse aardappelpannenkoekjes – Boxty pancakes zijn heerlijke aardappelpannenkoekjes die traditioneel in Ierland op een aantal feestdagen worden gegeten, maar tegenwoordig ook op andere dagen hun weg naar de keuken vinden. Oorspronkelijk werden ze uitsluitend gegeten met Halloween, op Saint-Brigid’s day (1 februari) en de laatste dag van carnaval.

Ierse keuken: creatief met aardappel

De arme bevolking in Ierland heeft eeuwenlang uit nood gedwongen aardappelen als hoofdvoedsel gegeten en is daardoor heel creatief geworden in het verwerken van dit ingrediënt. Zoals in deze lekkere aardappelpannenkoekjes. Naast de Boxty pancakes bestaat er ook nog de Ierse potato furl, een aardappelpannenkoek die weer anders wordt gemaakt en die je in kwarten snijdt voor het bakken.  Klik hier om te gaan naar het recept voor potato furl.

Boxty pancakes worden gemaakt met een mengsel van gekookte, gepureerde, aardappels en rauwe, geraspte, aardappels. Gebruik gerust een restje aardappelpuree. Dat scheelt weer een handeling en zo gooi je niks weg.


Boxty pancakes; feestelijke Ierse aardappelpannenkoekjes

Voor 6 à 8 boxty pancakes

  • 300 gr aardappels
  • 100 gr. bloem
  • 1 tl. bakpoeder of bakzout (baking soda)
  • 75-100 ml. melk of karnemelk
  • flinke snuf zout
  • 2 eieren
  • ½ bosje bieslook of andere tuinkruiden
  • peper
  • +/- 50 gr. boter of 50 ml. plantaardige olie

Schil de aardappelen en kook de helft ervan (in stukjes, dat gaat sneller) gaar. Stamp de gare aardappels met een pureestamper fijn. Of gebruik een restje aardappelpuree!

Doe de puree in een mengkom en voeg de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Roer alles even om. Breek de eieren en kluts ze even door. Voeg ze toe en begin met 75 ml. (karne)melk toe te voegen. Roer alles weer even om.

Rasp de overgebleven rauwe, geschilde, aardappel(en) en voeg dit ook toe aan het beslag/deeg.

Tip: doe dit niet al eerder, want dan verkleuren ze.

Roer alles goed door, het moet een beetje dik, papperig beslag zijn, dat niet te veel uitloopt. Voeg eventueel nog een beetje (karne)melk toe en anders nog een beetje bloem.

Knip de bieslook fijn of hak/knip andere tuinkruiden fijn en voeg ook nog toe. Breng op smaak met nog wat peper.

Smelt een klontje boter of een lepeltje olie in een koekenpan en bak er pannenkoeken van, liefst met een doorsnede van ongeveer 10 à 12 cm. Je kunt ze stuk voor stuk in een kleine koekenpan bakken, of met een paar tegelijk in een grote koekenpan bakken. Als je ze mooi rond wilt houden, kun je een kookring gebruiken, die je weer verwijdert, zodra de pannenkoeken een beetje stevig beginnen te worden.

De boxty pancakes kunnen prima worden warm gehouden of opnieuw worden opgewarmd in de oven.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer