Broccoli soufflé – Een lunchgerecht waar je u tegen zegt, en stiekem erg handig om dat restje broccoli van de vorig avond in te verwerken.
Soufflé kan als lunch maar ook als warme maaltijd
Hartige soufflé, zoals deze broccoli soufflé eet je als lunchgerecht, maar je kunt hem ook prima als hoofdgerecht eten. Serveer er voor een complete maaltijd lekker vers afgebakken brood met boter en eventueel een salade bij.
Een soufflé kun je ook prima met soep combineren. Na de soep volgt dan die luchtige soufflé. Op deze manier krijg je echt wel je dagelijkse portie vitaminen binnen.
Durf er een eigen draai aan te geven
Je kunt natuurlijk precies een recept volgen, maar je kunt er ook je eigen draai aan geven. Zorg ervoor dat de hoeveelheden hetzelfde blijven. Het maakt niet uit of je nu 300 gram broccoli of 200 gram broccoli en 100 gram prei hebt. Als het samen maar 300 gram is. Zo kun je op een leuke manier de restjes uit de koelkast verwerken.
In alle vormen
Gebruik voor deze broccoli soufflé 4 soufflévormpjes van ongeveer 250 milliliters inhoud. Heb je die niet? Ovenvaste soepkommen of een springvorm bekleed met bakpapier kun je ook gebruiken. Denk er wel aan dat de soufflé langer in de overn moet als je een grotere vorm gebruikt.
Soufflé maken; hier vind je tips en tricks
Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!
Broccoli soufflé
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram broccoli
- 30 gram boter
- 35 gram bloem
- 160 gram melk (155 ml)
- 4 eieren
- 120 gram roomkaas
- 100 gram geraspte kaas
- 1 volle theelepel grove mosterd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de broccoli soufflé:
Snijd de broccoli in stukken en kook deze kort. Zorg ervoor dat ze niet te gaar wordt. Giet af en laat afkoelen. Smelt de boter en voeg er de bloem aan toe. Bak deze samen tot de bloem helemaal is opgenomen door de boter. Voeg er beetje bij beetje de melk aan toe en roer steeds goed zodat je een mooie gladde roux hebt. Haal van het vuur en voeg er de roomkaas, de mosterd een beetje peper en eventueel wat zout naar smaak aan toe. Roer deze goed door. Splits de eieren en doe de witten in een royale schone kom. De dooiers gaan bij de roux, roer ook deze weer goed erdoorheen. Hak de broccoli redelijk fijn, maar zo dat er wel nog stukken in zitten en je kunt zien dat het broccoli is. Doe de broccoli en de kaas bij de roux. Smeer de vormpjes in met gesmolten boter. Tot zover kun je alles voorbereiden.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eiwitten stevig. Roer de broccoli en de kaas voorzichtig door de roux en doe er ongeveer 1/3 van het eiwit bij. Schep goed door zodat alles vermengd is. Schep er nu voorzichtig de rest van het eiwit doorheen. Schep de vormpjes bijna vol en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Bak ze in ongeveer 15 à 20 minuten gaar. Dit kun je controleren door er met je vingers voorzichtig op te duwen, als de soufflé terug veert, is deze gaar. Serveer de broccoli soufflé zo snel mogelijk.
Tafel lekker !!