Broccoli staat bekend om haar gezonde eigenschappen en staat dan ook in de toplijst van veel gegeten groenten. Voor een dagje vegetarisch maak je daar een heerlijke maaltijdsoep van. De roquefort geeft de broccolisoep een extra pittig accent mee.
Broccolisoep met roquefort
Vegetarische maaltijdsoep voor 4 personen
- 1 kg broccoli
- 1 sjalotje of stukje ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 gram roquefort of andere blauwe schimmelkaas
- 2 groentebouillontabletten
- 1/8 liter room
- zout, peper
- nootmuskaat
Maak de broccoli schoon. Ook de stelen worden gebruikt. Deze wat kleiner snijden. Hou een schaaltje kleine roosjes broccoli apart als garnering en voor de “beet” in de soep.
Pel en snipper het sjalotje of stukje ui. Verhit de olie en bak hierin het sjalotje glazig. Doe de broccoli in de pan en doe er zoveel water bij dat de broccoli net niet onderstaat. Doe groentebouillontabletten erbij en breng de broccoli aan de kook. ± 10 minuten koken. Dan de pan van het vuur nemen en broccoli pureren met de staafmixer of keukenmachine. De room toevoegen. Goed roeren en de soep weer verwarmen. Roquefort of andere blauwe kaas toevoegen en smelten in de soep. Broccoliroosjes ± 5 minuten mee koken. Soep op smaak maken met peper, zout en eventueel nootmuskaat.