Broodje gezond; Nou ja… redelijk gezond – Want waarom heet een broodje gezond eigenlijk “Broodje gezond”? Bij bijna iedere snackbar of broodjeszaak verkopen ze wel broodjes gezond, maar wat is het eigenlijk en hoe komen ze aan de naam. Op Wikipedia vonden we deze beschrijving:
“Een broodje gezond is een belegd broodje, vaak een stuk stokbrood, een wit bolletje of een pistolet. Dit brood wordt belegd met bijvoorbeeld kaas, ham, een gekookt ei in plakjes, groenten zoals sla, rucola, tomaat, paprika of komkommer, eventueel met mayonaise of saus gemaakt met yoghurt.”
Je denkt dat je heel goed bezig bent als je een broodje gezond eet terwijl dat vaak best wel tegenvalt.
Nu hebben we vrij vaak broodjes gezond gezien, gegeten en gemaakt, maar je kunt er alle kanten mee op want avocado of radijsjes zijn toch ook gezond? En vaak zit er zoveel mayonaise op een broodje “gezond” dat het niet echt gezond meer is. Ook de hoeveelheid kaas maakt het wel calorierijk, en net als de ham zit er best veel zout in kaas. Dus wie bedacht dat een broodje met ham, kaas, sla en ei een broodje gezond heet? We weten het niet maar het is wel een goede verkoopstrategie. Je denkt dat je heel goed bezig bent als je een broodje gezond eet terwijl die vaak best wel tegenvalt. Ga je voor de gezondste lunch? Neem een bruin broodje en doe er geen saus op. Beleg het met niet te veel kaas en ham en maak rijkelijk gebruik van groente.
Ga je voor de gezondste keuze? Neem een bruin broodje en doe er geen saus op. Beleg het met niet te veel kaas en ham en maak rijkelijk gebruik van groente.
Broodje gezond
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bruin zuurdesembroodje
- 1 gekookt ei in plakjes
- 1 plak gekookte ham
- een paar plakjes kaas van het stuk
- 1 /2 tomaat, in plakken
- een paar plakjes komkommer
- een hand vol gemengde slablaadjes
- een beetje geraspte wortel
- een beetje geraspte rettich
- tuinkers
- een paar ringetjes lente-ui
- een klein beetje mayonaise met yoghurt half-om-half
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een broodje gezond:
Snijd het broodje door en besmeer de binnenkant licht met het mayonaisemengsel. Leg 2/3 van de sla op het broodje, leg een plakje ham op de sla gevolgd door een paar plakjes komkommer. Leg hierop een paar plakjes kaas van het stuk met daarop een paar plakken tomaat. Leg daarop het ei met daarover verdeeld de wortel, rettich en de tuinkers met de rest van de sla erover en leg de bovenkant erop. Druk de bovenkant iets aan. Serveer direct of pak het in huishoudfolie in om het mee te nemen.
Tafel lekker !!