Cake met koolraap en een zacht, zoete boter topping – Cake of taart en groente, het is niet een combinatie die als eerste in je op komt waarschijnlijk, toch is dit niet de eerste keer dat ik deze combinatie gebruik. Al eens eerder maakte ik een wortel-notentaart en een zoete aardappeltaart. Deze keer kies ik voor een cake en daarin gebruik ik koolraap.
Niet per se gezonder, maar wel erg lekker
Groente in je cake of taart maakt hem natuurlijk niet ineens heel gezond, cake en taart blijven lekkernijen waar je jezelf af en toe gewoon mee mag verwennen. Ik gebruik de groente dan ook niet om de cake gezond te maken maar het gebruik van de koolraap in deze cake maakt de cake wel super mals en zacht.
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Cake met koolraap
Voor een vorm van 20 x 20 cm
Voor de cake;
- 1/2 koolraap
- 3 eieren
- 165 gram suiker
- 100 ml Griekse yoghurt
- 100 ml plantaardige olie
- 2 tl vanille extract
- 250 gram patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl bakzout (baking soda)
- 2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl zout
Voor de topping;
- 200 gram poedersuiker
- 2 tl vanille extract
- 2 el melk
- 65 gram boter
- 30 gram pecannoten
Vanille extract is iets anders als vanille essence welke flesjes je vaak vind in de supermarkt. Essence is een chemisch product met een vanille geur, extract is een natuurlijk product gemaakt van vanillestokjes.
Verwarm je oven voor op 180 graden . Vet je bakvorm in en gebruik eventueel een stukje bakpapier op de bodem van je vorm. Schil de koolraap en rasp deze met een fijne rasp tot je 175 gram geraspte koolraap hebt.
Meng in een kom de eieren met de suiker, de yoghurt, de olie en de vanille. Roer het goed door elkaar en schep dan de geraspte koolraap erdoor. Zeef de bloem, het bakpoeder, het bakzout en de specerijen boven de kom en schep het vervolgens voorzichtig door het natte mengsel.
Schep het beslag nu in de bakvorm, plaats in de voorverwarmde oven en bak in 30 minuten gaar. Gebruik een satéprikker om te checken of de cake gaar is. Steek de prikker in het midden van de cake, draai iets rond en haal er weer uit. Is de prikker droog dan is de cake gaar, anders nog een aantal minuten door bakken.
Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen.
Doe in een kom de poedersuiker met de vanille en de melk. Smelt de boter tot deze mooi bruin kleurt en een beetje nootachtig gaat ruiken. Schenk de gesmolten boter bij de poedersuiker en roer flink om tot het geheel goed vermengd is. Verdeel de topping nu gelijkmatig over de cake en strooi er als laatste gehakte pecannoten over.
Tafel lekker !!