Carrot cheesecake – Carrot cake, een echte klassieker en heel erg lekker, maar ook de cheesecake is zo lekker. Waarom niet deze twee heerlijke recepten combineren? Dat is precies wat we in dit recept gaan doen.
Carrot cake of worteltaart is een een cake of taart waar geraspte wortelen in verwerkt zitten. Tijdens het verwarmen wordt de wortel zacht en krijg je een lekkere smeuïge cake. Vaak krijgt de cake nog een glazuurlaag, maar eigenlijk is de cake al redelijk zoet door de wortel. Wortelen werden eerst namelijk gebruikt om een zoete smaak te voegen aan een cake, aangezien het in die periode ( na de middeleeuwen) duur en moeilijk was om aan suiker te komen. Er zijn veel variaties. Er kunnen namelijk noten, rozijnen en specerijen aan toegevoegd worden.
Dan is er nog de cheesecake. Een taart die volgens mij een favoriet is bij veel mensen. Lekker knapperige bodem, gebakken of niet gebakken, klassiek met aarbeien of lekker met allemaal verschillende soorten fruit. Combineer deze twee en volg het onderstaande recept en je hebt de carrot cheesecake. Je kan de cheesecake ook gemakkelijk bakken in een cakevorm zoals op de foto te zien is.
Carrot cheesecake
Bodem:
- 130 gr. Zelfrijzend bakmeel
- ½ Sinaasappel ( schil)
- 200 gr. Wortel
- ½ tl bakpoeder
- 100 gr. Bastersuiker
- 2 eieren
- 75 ml zonnebloemolie
- 1 tl. 5 spices
- 1 tl. kaneel
Cheesecake vulling
- 230 gr. Roomkaas
- 100 gr. suiker
- 1,5 el. Meel
- 1 el. Tamarinde-essence of tamarinde siroop
- 2 eieren
- 1 el. vanille extract
- 100 gr. Crème fraiche
Topping roomkaas-passiecrème
- 75 g poedersuiker
- 100 g roomkaas
- 2 passievruchten
- 2 el abrikozenjam
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Rasp de wortel fijn en meng met de eieren, sinaasappelschip en de zonnebloemolie. Meng de droge ingrediënten in een andere schaal. Doe nu beetje voor beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten totdat je een mooi mengsel hebt.
Vet een bakvorm in van 23 cm. Giet hier het mengsel in en bak de bodem af voor ongeveer 20 of 30 minuten.
Voor de cheesecake vulling meng je de philadelphia met de suiker, meel, eieren, vanille extract ( of verse vanille ) en de crème fraiche.
Als de bodem afgekoeld is giet je de cheesecakevulling erop en bak je voor ongeveer 40 minuten op 175 graden. Hierna zet je de oven terug op 100 graden en laat je de taart nog voor 20 minuten staan.
Haal de cheesecake uit de oven en laat afkoelen. Maak ondertussen de roomkaas-passiecrème door roomboter, poedersuiker, roomkaas, passievruchten en abrikozenjam te mengen. Verdeel dit over de bovenkant van de taart. Zet de taart weer in de koelkast en haal vlak voor serveren eruit.