Cheesecake met witte chocola, sinaasappel en Oreo-koekjes – De klassieke Cheesecake met mariabiscuit en de kersenvlaaivulling is best lekker, maar dat recept is zó uit de jaren ’80! Hoogste tijd dus om eens een andere smaaksensatie te bedenken. Nu ben ik dol op Oreo’s, je weet misschien wel: die brosse dubbele donkerbruine koekjes met vanillecrème ertussen. Dus dat leek me een prima bodem. Je hebt bovendien oreo-koekjes die omhuld zijn met witte chocola. Zalig! Vanuit die smaak ben ik verder gaan uitbouwen. Vleugje vanille, chocolade, sinaasappel. Witte chocolade dus, voor de kleur en de romige smaak. Een toefje cointreau voor de alcoholische kick. Niet moeilijk, wél heel erg lekker. En om het taartje op een hoger culinair plan te trekken, maakte ik er individuele taartjes van. Met kookringen is dat een eitje.
Cheesecakejes maken doe je zo
Er zijn twee soorten Cheesecake: de gebakken variant en de ongebakken variant. Deze behoort tot de laatste categorie. je maakt daarvoor een bodem van fijngemalen koekjes die je aan elkaar ‘plakt’ met wat gesmolten boter. Vervolgens roer je door de roomkaas diverse smaakmakers en wat gelatine. Dat mengsel doe je er boven op en klaar is je Cheesecake! Je hoeft alleen nog maar de cake te laten opstijven in de ijskast. Ik maakte individuele taartjes, maar je kunt ook één grotere maken.
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Cheesecake met witte chocola, sinaasappel en Oreo-koekjes
voor 3 a 4 kleine cheescakejes of eentje voor 4 personen
- 1 bakje Philadelphia creamcheese ( of een ander merk)
- 40 gr. witte chocola
- 2 blaadjes gelatine
- 1 sinaasappel
- 2 el. Cointreau
- 1 vanillestokje
- 50 gr. suiker
- 6 a 7 oreo koekjes
- 40 gr. boter
Maal de koekjes fijn met een vijzel. Smelt de boter in een pannetje of de magnetron en meng door de veelverdiener koekjes. Leg een vel bakpapier op een gladde ondergrond – een snijplank bijvoorbeeld – en leg daar een paar kookringen op ( ik gebruikte kookringen van 8 cm. doorsnede). Druk het koekjes mengsel in de vormpjes over de hele bodem en laat de bodems opstijven in de ijskast.
Doe de gelatineblaadjes in een glas water en zorg dat ze onder staan. Pers het sap uit de sinaasappel en doe het sap in een pannetje met de cointreau. Verwarm het vocht en voeg daar de suiker aan toe. Knijp na 5 minuten de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan het mengsel. Snijd de chocolade in stukjes en voeg ook toe. Zet het vuur nu uit en laat de chocolade smelten.
Snijd een vanillestokje in de lengte door tweeën en haal daar met een dun mesje het merg uit.
Doe de roomkaas in een mengkom, voeg het vanillemerg toe en de inhoud van het pannetje en klop het geheel glad met een garde.
voeg het mengsel toe aan de bodems en laat nog minstens drie uur opstijven in de ijskast.
Tenslotte: wil je ook zo’n mooie decoratie op je taartje als op de foto?
snijd dan een halve sinaasappel in dunne partjes, doe ze in een pannetje met het sap van de andere helft van de sinaasappel, 100 ml. Water en 100 gram suiker.
Laat het prutje 20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen en haal dan de schijfjes uit de siroop. Laat even uitlekken en leg dan meteen op de cheesecakejes. Lekker en mooi!
Om de taartjes heel uit de vorm te krijgen, haal je eerst het bakpapier van de onderkant af en ga je vervolgens met een aardappelschilmesje vanaf de bodem naar boven rondom de kookringen om het taartje los te maken. Zodra de bodem en de zijkant los is, glijdt het taartje vanzelf naar beneden. Geniet ervan!
Tip: probeer ook eens een vierkant vormpje, voor een bijzonder resultaat!