Chocolade amandel schuimpjes – Denk je aan herfst en winter dan denk je aan warme smaken zoals chocolade en noten. Het recept dat we hieronder hebben combineert deze perfect. In dit artikel vertellen we je iets over amandelen en hoe je deze in een lekker schuimpje kunt verwerken.
Amandelen; meestal een Amerikaans product
We weten allemaal dat de amandel een nootje is. Maar daar houd onze kennis dan eigenlijk wel op. Oja en dat het een superfood is, maar verder? Daarom even wat info over dit populaire nootje. De amandel komt uit Zuid-Europa maar wordt tegenwoordig vooral in Amerika geteeld en met name in Californië. Echter groeit de teelt aan amandelen in Australië ook sterk, omdat Amerika steeds meer moeite heeft om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar ook dichterbij staan amandelbomen zoals in Spanje.
Soorten Amandelen
Er zijn zoete amandelen en bittere amandelen. Zoete amandelen kun je zo eten en worden verwerkt in voedingsmiddelen zoals amandelspijs en koekjes. Bittere amandelen worden steeds minder geteeld en worden voornamelijk gebruikt voor bitter amandel-aroma. Dit aroma word bijvoorbeeld gebruikt in bitterkoekjes. Genoeg over amandelen, we gaan bakken!
Chocolade amandel schuimpjes
- 3 eiwitten
- 150 gr. suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gr. chocolade
- 30 gr. amandelschaafsel
Zet de oven op 130 graden Celsius. Zet een koekenpan op het gasfornuis en laat deze heet worden. Hierin gaan we het amandelschaafsel roosteren. Als de pan heet is doe je het schaafsel erin en laat je deze goudbruin worden. Schud de amandelen tussendoor en zorg ervoor dat ze niet verbranden. Laat deze vervolgens goed afkoelen.
Doe de 3 eiwitten in een vetvrije kom. Dit is belangrijk want anders word het eiwit niet stijf. Klopt de eiwitten op. Wanneer het wit en luchtig word voeg je beetje bij beetje tijdens het kloppen de suiker met vanillesuiker toe. Klop de eiwitten net zo lang tot je de kom op de kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Ongeveer zoals op de foto rechts.
Rasp de chocolade of hak deze heel fijn. Hak de amandelen ook nog een keer extra. Spatel de chocolade en amandelen door het eiwitmengsel. Zet een bakplaat klaar met bakpapier en doe het eiwitmengsel in een spuitzak. Spuit vervolgens mooie torentjes.
Bak de schuimpjes een uur in de oven op 130 graden Celsius. Als de onderkant droog is dan zijn je chocolade amandel schuimpjes goed. Hoe langer je ze in de oven doet hoe droger en brosser ze worden.
Tip: Lekker bij warme chocolademelk!