Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

0

Chocolade-schuimtaart met limoen curd – De limoen is het kleine zusje van de citroen en in tegenstelling tot haar grote zus niet geel maar groen. De schil is dunner en gladder en het vruchtvlees is vele malen aromatischer en sappiger dan dat van de citroen, ook is de limoen net iets minder zuur.

Een ideaal stukje fruit dus om een heerlijk gebakje mee te maken, maar daarnaast biedt de limoen nog legio aan mogelijkheden. Zo kunt u hem net als de citroen gebruiken om marinades mee op smaak te brengen. Ook smaakt een limoen heerlijk in uw vruchtendrank of smoothie. Óf, wat dacht u van een paar druppels in uw thee voor een heerlijke limoenthee. Vervang de azijn in dressings eens door enkele druppels limoen of gebruik het sap om verkleuring van bijvoorbeeld appels, bananen en peren tegen te gaan. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat een limoen bomvol vitamine C zit!  De limoen kan het beste in de koelkast bewaard worden, laat de limoen voor gebruik wel eerst even op kamer temperatuur komen.

Ik heb er deze keer voor gekozen de limoen te gebruiken voor een limoen curd en deze limoen curd uiteindelijk weer te verwerken in een heerlijk chocolade-limoenschuim taart. We beginnen met het maken van een deeg bodem, die wordt vervolgens gevuld met een chocoladebeslag. Nadat de met chocola gevulde bodem gebakken is, wordt de taart ingesmeerd met de limoen curd, afgewerkt met een schuimlaag en nogmaals kort gebakken.

Limoenen zijn redelijk stevig, rol ze daarom voor gebruik even flink over uw werkblad heen en weer dan wordt de limoen wat losser en perst u er meer sap uit.

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

Deeg bodem

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei

Maak een kuiltje in de bloem en meng in het kuiltje de boter, suiker en het ei. Kneed er beetje bij beetje de bloem door en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, verpak in huishoudfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Neem een lage bak/vlaai vorm met een doorsnee van 26 cm. Vet de bakvorm in, rol het deeg uit en bekleed de ingevette bakvorm met het deeg. Prik tot iets onder de rand gaatjes in het deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Chocoladebeslag

  • 130 gram pure chocolade
  • 75 gram boter
  • 2 eieren
  • 75 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 0.5 tl bakpoeder
  • mespuntje zout

Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie. Roer de eieren met de suiker luchtig en meng het chocolademengsel erdoor. Meng de bloem met de bakpoeder en het zout en meng vervolgens met het chocolademengsel. Giet het beslag in de met deeg beklede bakvorm. Bak de bodem in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Limoen curd

Het recept voor een lemon curd (curd van citroenen) kunt u hier  vinden. Maak nu een limoen curd door de citroenen te vervangen door 4 limoenen en houd verder de zelfde bereidingswijze aan.  Verdeel de limoen curd over de chocolade bodem als deze voldoende is afgekoeld.

Eiwitschuim

  • 4 eiwitten
  • 80 gram suiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eiwitten en de suiker  tot het eiwitschuim stevige pieken vormt. Schep of spuit het eiwitschuim op de limoen-curd. Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuten of tot het schuim lichtbruin kleurt. U kunt het schuim eventueel ook kleuren met een crème-brulee brander.

De Chocolade-schuimtaart met limoen curd kunt u ook als dessert serveren.

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.