Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chocolade sinaasappel taart

Deze chocolade sinaasappel taart doet denken aan de Pims koekjes, je zou dit de luxe uitvoering kunnen noemen door het gebruik van verse sinaasappels.

1 4.256

Chocolade sinaasappel taart – Vind je combinatie chocolade en sinaasappel ook zo lekker? Deze taart doe me een beetje denken aan die Pims koekjes maar dan de luxe uitvoering met de smaak van echte sinaasappels. We hebben hiervoor een sinaasappel cake gebakken met een vulling van fris zure sinaasappelgelei en deze overgoten met een heerlijke pure ganache.

Taart of stukjes

Vind je de taart te lastig om te maken, maar lijkt het je wel heel erg lekker? Maak er dan stukjes van door in een vierkant bakblik te bakken. Het is een stuk makkelijker te maken dan de taart al heeft die dan wel weer een luxere uitstraling. Ik geef je voor beide de beschrijving, laat je ons weten wat je gemaakt hebt?


Chocolade sinaasappel taart

Het beslag

  • 260 gram Bloem
  • 2 theelepels Bakpoeder
  • 125 gram Boter
  • 3 Eieren
  • 150 gram Koffie
  • 285 gram Suiker
  • Rasp en sap 2 Sinaasappels

Voor een taartje smeer je een ronde cakevorm van 20 – 24 cm in met boter en knip een stukje bakpapier op maat voor de bodem.  Wil je liever stukjes snijden neem dan een vierkante vorm van ongeveer 20 cm. Het komt niet op een paar cm, de hoogte van je gebak zal alleen lager zijn als je een groter bakblik neemt. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop de boter met de suiker luchtig en voeg er één voor één de eieren aan toe. Zeef de bloem met het bakpoeder en doe de helft bij het botermengsel en klop goed door. Giet de koffie bij het sinaasappelsap en de rasp zodat de koffie afkoelt. Giet de helft bij het beslag en roer met een houten lepel door. Voeg er de rest van de bloem aan toe, roer door en meng er als laatste de rest van het sap mengsel doorheen. Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant een beetje glad met een mes. Bak de cake afhankelijk van de grote 30 tot 40 minuten tot deze gaar is. Dit kun je testen door er voorzichtig met een saté prikker in te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen.

De gelei laag

  • 300 gram Sinaasappelsap
  • 35 gram Maïzena
  • 30 gram Suiker

Doe 250 gram sinaasappelsap en de suiker in een pannetje en breng aan de kook. Meng de maïzena met de rest van het sap en giet dit er al roerende bij. Laat even doorkoken. Dit wordt een vrij stevige gelei die je direct moet verwerken, zorg dus dat alles klaar staat. Zie beschrijving taartje of stukjes

De chocolade laag

  • 100 gram puur Chocolade
  • 100 gram Slagroom

Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een kommetje. Verwarm de slagroom tot het kookpunt. Wanneer de slagroom kookt schenk je deze over de chocolade en laat staan. Roer na een paar minuten goed door zodat je een mooie egale ganache krijgt.

Het taartje

Haal de cake uit de vorm en haal het bakpapier ervan af, snijd de cake overdwars doormidden zodat deze gevuld kan worden. Gebruik de helft van de gelei voor de vulling en de rest voor de bovenkant en eventueel de zijkanten te bestrijken. Werk snel want de gelei stijft vrij snel op. Verwarm eventueel opnieuw. Zet op een rooster om de taart met de ganache te kunnen overgieten. Giet de ganache over de taart en strijk voorzichtig lichtjes over de bovenkant en zijkanten en zorg hierbij dat de zijkanten bedekt zijn. Laat uitdruppen en opstijven. Versier de onderkant desgewenst met hagelslag voor een mooie afwerking en decoreer met wat krullen van de schil.

Chocolade sinaasappel taart

De stukjes

Voor de vierkante vorm snijd je de zijkanten los, haal het bakpapier los en leg het bakpapier en de cake weer terug in de vorm. Verdeel alle gelei over de bovenkant en laat afkoelen. Giet de ganache over de gelei laag in de vorm en laat opstijven. Haal voorzichtig uit de vorm en snijd met een warm mes de cake in gelijke stukjes. Dit gaat het makkelijkste door het mes steeds in een litermaat met heet water te steken en steeds met een stukje keukenpapier af te drogen.

Bewaar de Chocolade sinaasappel taart koel en snijd niet al te grote stukjes, deze is door de ganache namelijk vrij machtig.

Tafel lekker!

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Dineke Liesting zegt

    Ik.merk dat het beslag makkelijk gaat schiften. Mijn koffie sinaasappelsap is lauw. Moet het misschien helemaal koud zijn?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer