Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chocoladebrood met courgette

0 694

Chocoladebrood met courgette

Het recept voor dit bijzondere chocoladebrood met courgette komt uit het boek ‘Gezond bakken’ van Amber Albeda. Het bevat geen suiker en bovendien minder gluten. Dit komt doordat er volkoren speltmeel in plaats van tarwe volkorenmeel gebruikt wordt. Je kunt natuurlijk ook andere meel of bloem soort nemen. De stukjes courgette maken dat het een sappig brood is en het lijkt eigenlijk ook wel een beetje op cake.  Rooster eens een bammetje chocoladebrood en besmeer het dan met wat roomboter of verse kaas.

Gezondere baksels

Gezondere baksels kunnen ook echt heel lekker zijn. Je mist de suiker niet, omdat deze is vervangen door een goede kwaliteit honing en een halve banaan. Je kunt allerlei variaties op dit basisrecept bedenken. Voeg bijvoorbeeld een handje walnoten, verschillende soorten rozijnen, cranberries of geraspte worteltjes toe. Zo creëer steeds een andere smaak. Heb je zelf een heerlijk chocoladebrood met courgette gebakken en daaraan een ander ingrediënt toegevoegd? Laat hier onder dan een berichtje achter, want wij zijn daar wel nieuwsgierig naar. Veel bakplezier!

Wat heb je nodig voor 1 chocoladebrood met courgette:

  • 140 gram volkoren speltmeel
  • 1 kleine courgette (ca. 250 gram), grof geraspt
  • 30 gram ongezoete cacaopoeder
  • 2 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder
  • 2 eieren maat L
  • 40 ml Griekse yoghurt 10% (Amber gebruikt 70 gr geitenyoghurt)
  • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten
  • 1/2 rijpe banaan (Amber gebruikt ipv banaan en honing, 35 gr kokosbloesemsuiker)
  • 1 el honing (optioneel)
  • flinke snuf zeezout (Amber gebruikt Keltisch zeezout)

Verder nog:

  • cakevorm of een klein broodbakblik
  • bakpapier
  • 2 mengkommen
  • garde of een grote vork
  • houten prikker of satépen
  • rooster

Zo maak je het chocoladebrood met courgette:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bekleed de cakevorm met een vel bakpapier. Tip: Wanneer je het bakpapier eerst verfrommeld dan laat het zich wat makkelijker vormen.

Meng in een kom het speltmeel, de cacaopoeder, het bakpoeder en zout goed door elkaar.

Prak de halve banaan fijn in een andere kom en klop hier de eieren door. Meng vervolgens de yoghurt er goed door heen. Voeg dan de gesmolten kokosolie en de honing (optioneel) toe. Alles goed door elkaar roeren.

Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng deze door elkaar. Voeg tenslotte de stukjes courgette toe en roer het tot een mooi stevig en plakkerig deeg.

Doe het beslag in de cakevorm, plaats de vorm in het midden van de oven en bak het chocoladebrood met courgette in ongeveer 55 tot 60 minuten gaar.

Tip: Wanneer je met een houten prikker of satépen na het bakken in het brood steekt en het komt er weer schoon uit. Dan weet je dat het brood gaar is. Anders nog even een paar minuutjes terug in de oven zetten.

Til het brood met bakpapier en al uit de cakevorm, vouw het papier een beetje open en laat het chocoladebrood met courgette goed afkoelen op een rooster.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer