• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Chocoladereep maken met kinderen

Redactie door Redactie
in Recepten
0
1
chocoladereep maken met kinderen

Chocoladereep maken met kinderen – Chocolade leent zich voor de mooiste creaties. En hoe leuk is het om met je kinderen hun eigen versierde chocoladereep te maken! Een leuke activiteit voor op zondag of in de vakantie.

Achtergrondinformatie over chocolade

We hebben bij Lekker Tafelen voor jullie heel veel achtergrondinformatie over dit heerlijke product. Met chocolade kun je tal van zoete en hartige recepten maken. Waar chocolade vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en welke soorten er zijn kun je allemaal lezen in dit artikel over chocolade.

Ook zo dol op chocolade? Wat dacht je van een heuse chocoladeproeverij in je eigen woonkamer? Klik hier hoe je een chocoladeproeverij kunt organiseren.

Chocolade smelten: do’s en dont’s

Smelttemperaturen van chocolade Verschillende soorten chocolade smelten op verschillende temperaturen. De temperatuur van witte chocolade ligt lager dan die van pure chocolade. Zo smelt witte chocolade al bij 40 graden maar pure pas bij 50 graden Celsius. Melkchocolade zit er precies tussenin op 45 graden Celsius. Hou deze temperaturen als maximum temperatuur voor chocolade aan. Anders verbrandt de chocola en krijgt hij een nare smaak. Geen thermometer paraat? Geen nood: zet het vuur al vast uit vlak voordat alle chocolade is gesmolten. Door de warmte smelten de laatste restjes nog wel en zo weet je zeker dat de chocolade niet te warm wordt.

Pas op met water en chocolade Wist je trouwens dat water en chocolade niet samen gaan? Het maakt je chocolade tot een dikke pasta waarna hij alleen nog geschikt is voor het maken van saus en verder niets meer. Er is naar mijn weten nog maar één chocolatier die het gelukt is om deze samen te brengen in een bonbon en dat Dominic Persoone. Ik heb hem ooit mogen proeven, de bonbon met watervulling, en het was bijzonder maar wel smaakvol.

Chocoladereep maken met kinderen

Voor 1 grote chocoladereep:

  • 500 gr. melk of pure chocolade
  • 50 gr. smarties (of andere gekleurde chocoladebolletjes)
  • 50 gr. gummibeertjes

Breek eerst de chocolade in kleine stukjes.

chocolade smelten au bain marieChocolade smelten au bain-marie

Smelt de chocolade “au bain-marie”. Dit houdt in dat je in een pan een laagje water doet en daar een (hittebestendige) kom of (steel)pannetje bovenop plaatst. Zorg ervoor dat de bodem van de kom/pan het water niet raakt. Zet de pan met kom op het vuur. Door de stoom smelt de chocolade.

Neem ondertussen een ovenschaal en bedek deze met een laagje plasticfolie. Doe dit zo strak mogelijk.

Chocolade tempereren om hem mooi te laten glanzen

We gaan de chocolade tempereren. Dit klinkt misschien heel eng, maar dat is het niet. Het is niets anders dan gecontroleerd de temperatuur omlaag brengen op een manier waardoor de kristallen in de chocolade stabiliseren zodat je chocolade weer mooi hard wordt en gaat glanzen. Als je dit niet doet, blijft de chocolade namelijk erg zacht.

Je kunt op verschillende manieren tempereren, door het op het aanrecht of op een marmeren plaat heen en weer te smeren (tableren) of door niet alle chocolade te smelten en het te koelen met nog harde stukjes chocolade (ent-methode). Je houdt dan 1/3 van de chocolade apart en deze spatel je door de gesmolten zijn chocolade tot hij ongeveer 32 graden Celsius is. Ik heb gekozen voor deze laatste methode. Hiervoor heb je namelijk geen marmeren plaat nodig. Wel heb ik een metalen kom gebruikt wat aanbevolen is hiervoor.

Als je de chocolade getempereerd hebt kun je verder met de volgende stap. Giet de chocolade in de ovenschaal. Nu is het tijd om de reep te decoreren met alle lekkere snoepjes. Bij het roeren en het versieren kunnen de kinderen mooi meehelpen. Je kan natuurlijk elk snoepgoed gebruiken wat de kinderen maar lekker vinden.

Chocolade laten afkoelen

Laat de chocoladereep vervolgens hard worden. Zet hem op een plek weg waar het niet heel warm is maar NIET in de koelkast. Het vocht is niet goed voor de chocolade. Laat de reep ongeveer 6 uren staan zodat hij goed hard kan worden. Vervolgens kun je de reep in stukken snijden of breken.

Tip: Een volwassen chocoladereep maken? Versier dan je reep met lekkere noten en stukjes gedroogd fruit.

Tags: ChocoladeKinderen recepten
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19
Taart

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

zoete crostini met zomerfruit
Ontbijt en lunch

Zoete crostini met zomerfruit

boterboontjes
Bijgerecht

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

hartig breekbrood
Brood

Hartig breekbrood met o.a. buffelmozzarella. Hmm

panna cotta van yoghurt
Nagerecht

Panna cotta van yoghurt

Reacties 1

  1. Anoniem says:
    2 jaar geleden

    Het viel me toch tegen, dit artikel, dat je alleen maar chocola smelt en er zooi doorheen gooit. Ik hoopte eigenlijk dat je echt zelf chocola kon maken met dit recept, maar ja

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen