Chocoladereep maken met kinderen – Chocolade leent zich voor de mooiste creaties. En hoe leuk is het om met je kinderen hun eigen versierde chocoladereep te maken! Een leuke activiteit voor op zondag of in de vakantie.
Achtergrondinformatie over chocolade
We hebben bij Lekker Tafelen voor jullie heel veel achtergrondinformatie over dit heerlijke product. Met chocolade kun je tal van zoete en hartige recepten maken. Waar chocolade vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en welke soorten er zijn kun je allemaal lezen in dit artikel over chocolade.
Ook zo dol op chocolade? Wat dacht je van een heuse chocoladeproeverij in je eigen woonkamer? Klik hier hoe je een chocoladeproeverij kunt organiseren.
Chocolade smelten: do’s en dont’s
Smelttemperaturen van chocolade Verschillende soorten chocolade smelten op verschillende temperaturen. De temperatuur van witte chocolade ligt lager dan die van pure chocolade. Zo smelt witte chocolade al bij 40 graden maar pure pas bij 50 graden Celsius. Melkchocolade zit er precies tussenin op 45 graden Celsius. Hou deze temperaturen als maximum temperatuur voor chocolade aan. Anders verbrandt de chocola en krijgt hij een nare smaak. Geen thermometer paraat? Geen nood: zet het vuur al vast uit vlak voordat alle chocolade is gesmolten. Door de warmte smelten de laatste restjes nog wel en zo weet je zeker dat de chocolade niet te warm wordt.
Pas op met water en chocolade Wist je trouwens dat water en chocolade niet samen gaan? Het maakt je chocolade tot een dikke pasta waarna hij alleen nog geschikt is voor het maken van saus en verder niets meer. Er is naar mijn weten nog maar één chocolatier die het gelukt is om deze samen te brengen in een bonbon en dat Dominic Persoone. Ik heb hem ooit mogen proeven, de bonbon met watervulling, en het was bijzonder maar wel smaakvol.
Chocoladereep maken met kinderen
Voor 1 grote chocoladereep:
- 500 gr. melk of pure chocolade
- 50 gr. smarties (of andere gekleurde chocoladebolletjes)
- 50 gr. gummibeertjes
Breek eerst de chocolade in kleine stukjes.
Chocolade smelten au bain-marie
Smelt de chocolade “au bain-marie”. Dit houdt in dat je in een pan een laagje water doet en daar een (hittebestendige) kom of (steel)pannetje bovenop plaatst. Zorg ervoor dat de bodem van de kom/pan het water niet raakt. Zet de pan met kom op het vuur. Door de stoom smelt de chocolade.
Neem ondertussen een ovenschaal en bedek deze met een laagje plasticfolie. Doe dit zo strak mogelijk.
Chocolade tempereren om hem mooi te laten glanzen
We gaan de chocolade tempereren. Dit klinkt misschien heel eng, maar dat is het niet. Het is niets anders dan gecontroleerd de temperatuur omlaag brengen op een manier waardoor de kristallen in de chocolade stabiliseren zodat je chocolade weer mooi hard wordt en gaat glanzen. Als je dit niet doet, blijft de chocolade namelijk erg zacht.
Je kunt op verschillende manieren tempereren, door het op het aanrecht of op een marmeren plaat heen en weer te smeren (tableren) of door niet alle chocolade te smelten en het te koelen met nog harde stukjes chocolade (ent-methode). Je houdt dan 1/3 van de chocolade apart en deze spatel je door de gesmolten zijn chocolade tot hij ongeveer 32 graden Celsius is. Ik heb gekozen voor deze laatste methode. Hiervoor heb je namelijk geen marmeren plaat nodig. Wel heb ik een metalen kom gebruikt wat aanbevolen is hiervoor.
Als je de chocolade getempereerd hebt kun je verder met de volgende stap. Giet de chocolade in de ovenschaal. Nu is het tijd om de reep te decoreren met alle lekkere snoepjes. Bij het roeren en het versieren kunnen de kinderen mooi meehelpen. Je kan natuurlijk elk snoepgoed gebruiken wat de kinderen maar lekker vinden.
Chocolade laten afkoelen
Laat de chocoladereep vervolgens hard worden. Zet hem op een plek weg waar het niet heel warm is maar NIET in de koelkast. Het vocht is niet goed voor de chocolade. Laat de reep ongeveer 6 uren staan zodat hij goed hard kan worden. Vervolgens kun je de reep in stukken snijden of breken.
Tip: Een volwassen chocoladereep maken? Versier dan je reep met lekkere noten en stukjes gedroogd fruit.
Het viel me toch tegen, dit artikel, dat je alleen maar chocola smelt en er zooi doorheen gooit. Ik hoopte eigenlijk dat je echt zelf chocola kon maken met dit recept, maar ja