Chow mein noedels – proef Azië bij Lidl
Liefhebbers van de Aziatische keuken kunnen hun hart ophalen bij Lidl. Twee weken lang, van 2 tot en met 15 juni zijn de Lidl vestingen als het ware omgetoverd tot een Aziatische supermarkt. Zo’n 100 nieuwe producten zijn toegevoegd aan het Vitasia assortiment Zo vindt je er nu (bijna) alles voor een geslaagde sushi avond: rijstazijn, een sushi-kit, sojasaus en andere typisch Japanse ingrediënten, maar óók messen, schaaltjes en chopsticks. Azië omvat uiteraard nog veel meer landen dus daarnaast zijn er diverse producten beschikbaar om thuis Indiaas, of zelfs Thais of Vietnamees te koken en last but not least: de Chinese producten. Denk hierbij aan zoetzure sauzen, sesamolie, pindaolie, noedels, bijzondere theesoorten en handige tools zoals bijvoorbeeld bamboe stoommanden.
We lichten een van de Chinese producten van Vitasia uit: chow mein noedels
Chow Mein (of tjauw min) zijn roergebakken (eier)noedels in Chinese stijl, oftewel de bami goreng voor of van de Chinezen. Het gerecht wordt gegeten in landen met een grote Chinese gemeenschap, zoals Suriname, Hong Kong en Singapore. Er bestaat eigenlijk geen vast recept voor chow mein. Voeg je eigen verse ingrediënten toe aan de noedels en maak het gerecht zo pittig als je zelf lekker vindt. Met reepjes roergebakken kip, biefstuk, grote garnalen, vis of een restje varkensvlees, wat (Chinese) paddenstoelen en/of klein gesneden verse groenten zet je in een handomdraai een Aziatisch getint gerecht op tafel. Wie een vegetarische chow mein wil maken gebruikt (meer) paddenstoelen en eventueel stukjes tofu. Wat chow mein voornamelijk onderscheidt van de Indonesische bami (bami goreng) is het gebruik van een aantal typisch Chinese smaakmakers: gember, sojasaus, sesamolie en shaoxing. Shaoxing is een Chinese kookwijn die je eventueel kan vervangen door droge sherry.
Een recept voor chow mein
voor 4 personen
- 1 pak (250 gram) chow mein noedels
- 3 ½ el arachideolie (pindaolie)
- 200-250 gram kipfilet in dunne reepjes
- 8-12 grote garnalen (gamba’s), gepeld
- 4 el lichte sojasaus
- 4 el shaoxing
- 3 el sesamolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- een stukje verse gember (duimgrootte)
- circa 100 gram peultjes
- 8-10 cm winterpeen
- circa 100 gram shiitakes
- 2 el donkere sojasaus
- 1 tl (bruine) suiker
- versgemalen (zwarte) peper en zout
erbij voor een (pittigere) Surinaamse versie:
- een (stukje) verse rode peper of madame jeanette, fijngehakt
- handje verse platte peterselie, fijngehakt
Kook de chow mein noedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Giet ze af in een vergiet en spoel ze koud. Laat de noedels uitlekken, meng ze met 1 eetlepel sesamolie en zet weg tot gebruik.
Schep de kipreepjes om met de shaoxing, de lichte sojasaus en 2 eetlepels sesamolie. Maak de marinade op smaak met versgemalen peper en eventueel ietsje zout en laat de kip 10 tot 20 minuten marineren. Laat de kip vervolgens uitlekken en vang het marinadevocht op.
Maak ondertussen de shiitakes schoon, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in reepjes. Schrap een stuk winterwortel schoon en snijd in lucifer dunne reepjes (julienne), snijd ook de geschilde gember in luciferhoutjes. Was de peultjes en snijd in (schuine) stukjes.
Verhit 1 ½ el arachideolie in een wok en roerbak de reepjes kip tot ze verkleuren en gaar zijn. Schep ze uit de pan op een bord en wok de garnalen in de zelfde olie tot ze roze kleuren. Schep de garnalen uit de pan en veeg de wok schoon met keukenpapier.
Verhit de rest van de arachideolie in de wok en roerbak de reepjes gember en knoflook (+ verse peper voor de pittigere versie) tot de geuren vrijkomen. Voeg achtereenvolgens de winterpeen, de peultjes en de shiitakes toe en roerbak de groenten beetgaar.
Giet de bewaarde marinade bij de groenten en voeg ook de garnalen en de kip toe, een theelepel suiker en 2 eetlepels donkere sojasaus. Stort de noedels erbij en verwarm het geheel al omscheppend op een hoog vuur tot alles goed gemengd is en door en door heet. Garneer het gerecht (eventueel) met verse peterselie en serveer direct.
Zonder de verse peper (chili of madame jeanette) is dit gerecht heel mild van smaak. Wie de chow mein meer pit wil geven kan behalve een pepertje ook nog een wat (rode ui) toevoegen aan de groenten. Wil je meer groenten eten? Serveer ze apart! Geef er bijvoorbeeld gestoomde paksoi bij en overgiet de paksoi na het stomen met een mengseltje van gembersaus, sojasaus en sesamolie.
Om de Aziatische producten te promoten heeft Lidl een winactie in het leven geroepen. Er zijn in totaal 11 prijzen te winnen, waaronder een rondreis door Peking-Shanghai. De actie loopt (nog) tot en met 15 juni. Nieuwsgierig naar de voorwaarden: Lees hier meer.