Citroen pavlova; naar het recept van Nigella Lawson – Nigella Lawson, een veelbesproken vrouw met waarschijnlijk net zoveel fans als mensen die haar toch minder weten te waarderen. Over Nigella zelf vormen we geen mening, dat is ook nergens voor nodig, maar haar recepten spreken ons wel altijd aan. Ooit maakte ze in Masterchef Australië een citroen pavlova met een lemon curd waarvan zij zelf zei dat er zoveel citroen in ging dat je kaken er van zouden samentrekken, en dat klopt deze lemon curd is aan de zure kant. Een pavlova bestaat uit stijfgeklopt eiwit met suiker, lekker zoet dus. Precies de reden waarom de lemon curd aan de zure kant is. De combinatie van zoet en zuur geeft een hemels resultaat.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Citroen pavlova
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 eieren (gebruik alleen de eiwitten)
- 1 mespunt zout
- rasp van 1 citroen
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 2 theelepels citroensap
- 2 theelepels maïzena
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 100 gram boter
- 2 citroenen
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram amandelsnippers
- 200 milliliter slagroom
- 100 gram mascarpone
Bereidingswijze van dit recept
Pavlova;
- 4 eieren (gebruik alleen de eiwitten)
- 1 mespunt zout
- rasp van 1 citroen
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 2 theelepels citroensap
- 2 theelepels maïzena
Splits de eieren. Voor de pavlova gebruik je enkel het eiwit. In het recept van de lemon curd gebruik je 2 eidooiers, de overige eidooiers blijven over, gooi ze niet weg maar gebruik ze om bijvoorbeeld zelf mayonaise of banketbakkersroom te maken.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eiwitten met het zout stijf in een vetvrije kom. Mix er vervolgens eetlepel voor eetlepel de suiker doorheen en mix net zolang tot de suiker opgelost is en je eiwit mooi stijf en glanzend is. Strooi over de stijfgeslagen eiwitten, de maizena en de rasp en schenk het sap erbij. Schep nu voorzichtig alles onder elkaar tot het goed vermengd is. Schep niet meer dan noodzakelijk.
Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier en smeer hierop het eiwit uit in een cirkel met een doorsnee van ongeveer 23 centimeter. Dit hoeft niet netjes, het mag er best een beetje robuust uitzien. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en verlaag direct de temperatuur naar 120 graden. Bak je pavlova nu voor 1,5 uur. Na anderhalf uur zet je de oven uit, zet de deur van je oven een stukje open maar laat de pavlova in de oven verder afkoelen.
Lemon curd;
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 100 gram boter
- 2 citroenen
- 150 gram fijne kristalsuiker
Rasp de citroenen en pers ze vervolgens uit. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en roer alles goed door elkaar. Plaats de pan op een middelhoog vuur en roer continue. Neem af en toe de pan van het vuur, even lichtjes laten afkoelen en weer op het vuur plaatsen, net zolang tot de curd mooi is ingedikt, dit duurt ongeveer 5 minuten.
Overige decoratie;
- 50 gram amandelsnippers
- 200 milliliter slagroom
- 100 gram mascarpone
Doe de amandelsnippers in een droge koekenpan en rooster deze licht bruin. Houd de pan in beweging anders branden de snippers aan. Klop de mascarpone los en voeg hierbij de slagroom. Mix beide tot bijna stijf.
Verwijder het bakpapier van de pavlova, smeer de lemon curd op de pavlova, niet te dik maar wel tot helemaal aan de randen van de pavlova. Over de lemon curd strijk je de room/mascarpone. Over de room/mascarpone strooi de de geroosterde amandelsnippers.
Tafel lekker !!