Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Citroenpudding; een heerlijke klassieker

Snel, makkelijk en goedkoop dat is deze heerlijke, klassieke citroenpudding zonder poespas en met ingrediënten die je bijna allemaal in huis zult hebben.

1 3.371

Citroenpudding; een heerlijke klassieker – Dit recept is er één die echt al jaren mee gaat. Het mooie aan zulke oude recepten vind ik vaak dat ze geen poespas bevatten. Makkelijk te maken zonder ingewikkelde technieken, simpele ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft en zo niet, dan wel erg makkelijk te verkrijgen zijn. Daarnaast vind ik deze recepten altijd uiterst budget-vriendelijk.

Een pudding zonder poespas

Heel even heb ik overwogen om na al dat gemak wat dieper na te denken over een “classy” naam, maar die gedachte heb ik maar laten varen. Citroen pudding is wat het is, je proeft het licht zure van de citroen en verder is het gewoon een heerlijke pudding, dik maar toch luchtig met een licht krokant laagje bovenop en een romig citroen sausje onderop.

Ik heb ervoor gekozen om de pudding te serveren in aparte schaaltjes, je kunt natuurlijk ook kiezen om het in één grote schaal te doen, pas dan wel de oventijd aan. Verhoog hem om te beginnen met 15 minuten.


Citroenpudding; een heerlijke klassieker

Voor 4 personen

 • 185 gram fijne kristal Suiker
 • 40 gram zachte Boter
 • 30 gram Bloem*
 • 1/2 theelepel Bakpoeder*
 • 1 Citroen
 • 240 milliliter Melk
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels Poedersuiker

Extra

 • 4 ovenvaste schaaltjes
 • 1 braadslee of grote ovenvaste schaal

* Je zou eventueel ook voor zelfrijzend bakmeel kunnen kiezen in plaats van bloem in combinatie met bakpoeder.

Splits de eieren, rasp de schil van de citroen en pers het sap uit de citroen. Verwarm je oven voor op 180 graden.
Vet de schaaltjes in met wat boter.

Mix de boter en de suiker met een mixer tot deze mooi licht en romig is. Voeg dan de rasp van de citroenschil en de eidooiers toe en mix net zo lang tot je een mooi glad geheel hebt. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en mix tot de bloem goed is vermengd. Voeg als laatste de melk en het sap van de citroen toe en mix alles nog eens flink door.

Neem een andere kom, maak die goed vetvrij en klop hierin je eiwitten stijf. Schep een helft van het stijfgeklopte eiwit bij de eidooiers en vouw voorzichtig tot gemengd. Zodra alles goed vermengd is doe je de andere helft eiwitten erbij en vouwt ook deze er voorzichtig door.

Verdeel het beslag nu over de schaaltjes. Plaats de schaaltjes in de braadslee of ovenvaste schaal en schenk hierbij heet water totdat de schaaltjes half onder water staan. Schuif de schaal voorzichtig in de oven en bak ze voor 30 minuten. De bovenkant moet licht bruin gekleurd zijn en iets meeveren als je ze zachtjes indrukt, dan is de pudding klaar. Neem uit de oven en bestrooi met poedersuiker.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. GERARD VAN DER LEEUW zegt

  Lekker citroenpudding. En er is inderdaad niks aan. Maar dat ‘voor x munten inde oven is natuurlijk een naar Englicisme. Probeer dat te vermijden. Gedurende x minuten in de over is goed Nederlands. Ik geef toe: je ziet het tegenwoordig overal, maar het is lelijk!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer