Clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas – Bij een clafoutis denken we al gauw aan een zoet gerecht, vaak met kersen of ander fruit. Dat een clafoutis ook erg goed kan in de hartige versie als lunch of borrelhapje bewijzen we met deze heerlijke tomaten geitenkaas versie.
Clafoutis
Clafoutis is van oorsprong een Frans nagerecht van eieren, room, bloem en kersen. De kersen worden vaak vervangen door ander seizoensfruit. Nu had ik superlekkere geitenkaas crumbs en wilde deze verwerken in een clafoutis. Kerstomaatjes leken me wel een goede begeleider voor deze crumbs. Op deze manier creëerde ik een hartige versie van de zoete clafoutis.
Lichte lunch
Om de clafoutis licht te houden nam ik in plaats van room ricotta en voegde er geen bloem aan toe. Het werd dus een soort veredelde omelet uit de oven. Door de tomaatjes mee te bakken worden ze heerlijk zoet en sappig wat weer perfect past bij de geitenkaas. Het vormpje invetten was eigenlijk nog het meeste werk. Ik heb er een gemaakt voor 2 personen en nam de helft van het recept. Het was een verrukkelijke lunch in combinatie met een snee bruin brood wat ik kort geroosterd had. Als je al restjes over mocht houden, wat me eigenlijk onmogelijk lijkt dan zijn deze ’s avonds bij de borrel koud in stukjes gesneden ook erg lekker.
Clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 eieren
- 4 eetlepels ricotta
- 250 gram kerstomaatjes
- 1 lente-ui
- 100 gram zachte geitenkaas met honing
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- zout / peper
- boter om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Een clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas maak je zo:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem een ovenvaste schaal of bakvorm, liever geen springvorm want dan loop je het risico dat je eimengsel er uit loopt tijdens het bakken. Smeer de vorm in met wat boter. Verdeel de kerstomaatjes, de geitenkaas en in ringetjes gesneden lente-ui over de bodem. Klop in een kommetje de overige ingrediënten door elkaar en giet er overheen. Bak de clafoutis in 30 – 45 minuten mooi bruin en gaar. De baktijd is afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de vorm. Wanneer je er voorzichtig met je vingers op duwt moet het een beetje veerkrachtig aanvoelen. Het ei mag best een beetje zacht zijn maar niet meer vloeibaar. Serveer direct of laat afkoelen en snijd er puntjes van voor bij de borrel.
Tafel lekker !!