Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Colcannon; Ierse stamppot met kool en boterjus

Colcannon is een smakelijke Ierse stamppot met kool, (bos)ui en peterselie, die je traditioneel eet met gesmolten boter op Halloween. Tegenwoordig de hele jaar door gegeten.

0 1.243

Colcannon; Ierse stamppot met kool en boterjus – Colcannon is een Ierse stamppot die gemaakt wordt met aardappelpuree, (boeren)kool, ui en kruiden en die geserveerd wordt met gesmolten boter.

Traditioneel werd colcannon tijdens Halloween gegeten en werden er kleine objecten zoals een ring of een munt in verstopt. Degene die de ring in zijn eten vond, zou binnen het jaar trouwen, degene die de munt vond, zou rijk worden.

In plaats van boerenkool zijn witte-, savooie- of Chinese kool goede alternatieven.

Tegenwoordig is het gewoon een traditioneel Iers gerecht, dat meestal met een dikke plak gepekelde en gekookte ham (‘gammon’) of spek wordt gegeten. Lekker met bijvoorbeeld een speklapje.


Colcannon; Ierse stamppot met kool en boterjus

Voor 4 personen

  • 600-800 gr. kruimige aardappelen
  • +/- 600 gr. boeren-, witte-, Chinese- of savooiekool
  • 1 bosje bosuitjes
  • 1 (zoete) ui of 2 jalotjes
  • ½ bosje peterselie
  • 0,75 dl. slagroom
  • scheutje melk
  • 1 el. olie
  • +/- 75 gr. boter
  • peper en zout

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze in een ruime pan en voeg net zoveel water toe dat ze net onder staan. Breng de aardappelen (eventueel met wat zout in het water) aan de kook.

Snijd ondertussen de kool in reepjes. Gebruik je boerenkool? Verwijder dan eerst de harde stelen. Witte- of boerenkool meteen na het snijden toevoegen aan de aardappel, Savooie- of Chinese kool pas toevoegen nadat de aardappels ongeveer 5 minuten koken.

Snipper de ui/sjalotjes en bak deze lekker knapperig in een koekenpan. Deze toevoeging is niet authentiek (daar gaat gewoon rauwe ui/sjalot doorheen), maar ik vind dat zelf wel net wat lekkerder. Sla deze stap van het bakken desgewenst over.

Snijd de bosuitjes in ringetjes en hak de peterselie fijn. Ik bakte de bosuitjes ook nog even een minuut mee, maar ook die mogen rauw door de stamppot.

Giet de gare aardappelen met de groente af, voeg de slagroom en een scheutje melk toe en stamp alles fijn met een pureestamper. Voeg de ui, bosui en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout. Roer goed door! Smelt tenslotte nog de boter in een pannetje en serveer de colcannon met een kuiltje met de gesmolten boter of serveer de boter naast de colcannon.

Variatietip: doe er ook eens wat bieslook door en/of wat geraspte oude kaas. Of zure room in plaats van slagroom: lekker fris!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer