Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Coq au Vin (Franse kipstoofschotel)

1 1.625

Dit is lekker, dit is traditie uit de echte Franse keuken. Je moet er echt even moeite voor doen, maar het resultaat is echt fantastisch.

  • 1 grote braadkip (ca. 1500 g)
  • 100 gram ontbijtspek
  • 4 worteltjes
  • 10 sjalotjes
  • 1 rode ui
  • 1 bakje kastanjechampignons (250 g)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels (arachide)olie
  • 20 gram roomboter
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 dl volle rode wijn (Bourgogne)
  • 1 pot gevogeltefond (380 ml)
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • suiker
  • 4 takjes peterselie

Kip met scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken verdelen (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Spek in reepjes snijden. Worteltjes schoonmaken, wassen en in dikke plakjes snijden. Sjalotjes en ui pellen. Ui en 2 sjalotjes fijnsnipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier en halveren. Knoflook pellen en fijnhakken.

In grote braadpan olie verhitten. Spek ca. 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen. Helft van boter in pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken. Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Hele sjalotten in 2 à 3 minuten lichtbruin bakken. Uit pan nemen. In braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren. Knoflook kort meebakken. Bloem erdoor roeren en ca. 30 seconden zachtjes meebakken. Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat. Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper. Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen. Kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. Laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen. Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten. Gerecht nog ca. 10 minuten doorstoven. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen. Serveer het puur, liefst gewoon met gekookte aardappelen en bijvoorbeeld broccoli.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. missFromage zegt

    Mmmm, de eerste regenachtige dag hier in Brabant, dus wat is er dan lekkerder dan zo’n heerlijk stoofgerecht?! Jammer dat het te laat is om er nu nog aan te beginnen…
    Maar zeker weten dat dit kippetje binnenkort op het menu staat.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer