Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Coq au vin op provencaalse wijze

0 5.456

Coq au vin op provencaalse wijze. Dit bekende gerecht uit de Franse keuken vergt behoorlijk wat tijd, maar dan krijg je wel een heerlijk gestoofd kippetje! Alle smaken van de kruiden en de wijn trekken in de kip en maken een prachtig mooie en heerlijke saus. Perfect voor een etentje. Haal een mooie vette scharrelkip bij de poelier want het is van belang dat je een kip van goede kwaliteit gebruikt. Vraag de poelier om de kip in acht stukken te snijden.

Coqauvin


Recept: Coq au Vin

  • 1 grote vette kip, in acht stukken (kopen bij de poelier)
  • 2/3 fles rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • ½ el oregano
  • Zout
  • Peper
  • 125 g spekblokjes
  • 50 g boter
  • 10 zilveruitjes
  • 200 g champignons
  • 1 grote winterpeen (in plakjes doormidden)
  • 2 tl olijfolie
  • 3 el bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 75 ml cognac
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el verse peterselie, fijngehakt

Maak eerst een marinade van de wijn, de laurier, de tijm en oregano. Breng op smaak met peper en zout en voeg de stukken kip toe. Marineer de kip het liefst een hele nacht, of minimaal een uur. LET OP: afgedekt in de koelkast laten staan! Was de champignons schoon en verwijder indien nodig de onderkant van de steeltjes. Snijd ze in de lengte doormidden. Smelt nu 2/3 van de boter in een grote braadpan en bak hierin eerst het spek even uit. Voeg dan de zilveruitjes en de wortelplakjes toe en laat ze bruin kleuren. Voeg als laatste de champignons toe en bak deze nog 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Neem dit dan uit de pan en houd apart. Pak nu de gemarineerde kip en giet de kip af, maar bewaar de marinade. Dep de kip droog met een stuk keukenpapier en wrijf de stukken in met zout en peper. Voeg de resterende boter en de olijfolie toe aan de braadpan, laat goed heet worden en bak de kip hierin bruin. Bestuif de kip met bloem. Giet de cognac erop en laat dit op hoog vuur verdampen. Roer de braadresten los van de pan. Verwarm de kippenbouillon. Schenk de bouillon bij de kip. Voeg de marinade en de tomatenpuree toe en laat op matig vuur afgedekt 45-60 min. pruttelen, of totdat de kip zacht en gaar is. Strooi er dan nog extra de verse peterselie over. Lekker met gekookte aardappels of gekookte (baby) krieltjes en peterselie worteltjes.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer