- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Courgette flan; een luchtig alternatief voor quiche

Courgette flan; een luchtig alternatief voor quiche – Een flan is een zoet of hartig gerecht met als uitgangspunt een gestold mengsel van eieren en room.  De bekendste is misschien de Franse ‘flan caramel’, een zoete flan met een vloeibaar karamelsausje. De – eveneens Franse – clafoutis is eigenlijk ook een soort flan. Deze courgette flan is hartig en lijkt meer op een quiche, maar dan zonder het deeg. Dat maakt dit gerecht lichter en luchtiger dan de meer bekende quiche.

Een flan is een prima en smakelijk alternatief voor mensen die geen koolhydraten willen eten of niet tegen gluten kunnen.

Ook kun je makkelijk kleine –eenpersoons- flans maken in een muffinvorm. Hoogste tijd dus, om dit veelzijdige gerecht te ontdekken. Met dit heerlijke recept voor courgette flan bijvoorbeeld.

Courgette flan; een luchtig alternatief voor quiche

Voor 12 kleine flans:

Zo maak je de courgette flan:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Snijd de courgette in kleine blokjes. Snijd de zongedroogde tomaten in kleinere stukjes. Meng in een kom de courgette en de zongedroogde tomaten samen met de kruiden en de Parmezaanse kaas. Snijd het spek in kleine blokjes en bak het licht op. Laat het vervolgens even uitlekken op keukenpapier. Vervolgens meng je deze met de groenten.

Klop in een andere kom de melk samen met de eieren en room goed los, en breng op smaak met zout en cayennepeper.

In een muffin vorm of kleine quichevorm smeer je de holtes goed in met olijfolie of leg je een cakepapiertje. Eerst schep je de vulling in de vorm en vervolgens giet je het ei-roommengsel erover heen. Bak de flans in ongeveer 20 a 25 min gaar in de oven. Je kan deze eventueel nog versieren met een beetje stukjes gebakken spek.

De courgette flan is lekker met een rood wijntje en frisse salade, of om koud mee te nemen op een picknick[3] bijvoorbeeld.

Links in dit artikel
  1. courgette: https://lekkertafelen.nl/special/courgette/
  2. eieren: https://lekkertafelen.nl/special/eieren/
  3. picknick: https://lekkertafelen.nl/special/picknicken/