Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Courgette jam maken

0 5.590

Courgette jam

Courgetteplanten brengen nogal veel vruchten op. Ik denk dat iedereen met een moestuin het, na een paar maanden als een bezetene courgette eten, wel zat is. Een mooie manier om wat kilootjes courgette “kwijt te raken”, is om er jam van te maken. Ook als je geen moestuin hebt, is het natuurlijk leuk om zelf courgette jam te maken.  In het buitenland wordt dit volop gedaan. Vaak maakt men er een marmelade van door niet alleen het sap van citroen en sinaasappel toe te voegen, maar ook de schillen. Nou heeft courgette van zichzelf geen uitgesproken smaak, dus je kan er eigenlijk van alles en nog wat aan toevoegen. Ik wilde bij mijn eerste poging om courgette jam te maken een neutralere smaak dan die van de marmelade. Per slot, marmelade heeft een ietwat bittere smaak en lang niet iedereen waardeert die smaak. Door alleen wat citroenrasp en vanille te gebruiken, heb ik op safe gespeeld. Het resultaat was een fris-zoete jam, waar geen van de argeloze proevers de courgette uithaalde. Ze vonden het een lekkere jam en hadden geen idee waarvan ie gemaakt was. Een volgende keer ga ik misschien eens experimenteren door er ook nog wat fruit bij te doen, zoals bijvoorbeeld aardbeien (met laurier) of ananas (en kokos). Of ik ga lekker extreem en ik voeg wat lavendelbloemetjes toe, of wat dacht je van rozenwater…Volgens mij kan er echt heel veel met die courgette in je eigengemaakte jam.

Basisrecept om courgette jam te maken

Bepaal eerst of je de courgettes met of zonder schil wil verwerken; het kan allebei. Ik heb deze keer de helft geschild en de helft ongeschild gelaten. Die groene kleur leek me wel leuk. De pitjes kan je er beter wel vooraf uitscheppen, want pitjes in de jam blijf je zien.

  • 1 kilo schoongemaakte courgettes
  • 1 kilo geleisuiker
  • 2 citroenen
  • 1 sinaasappel
  • 1 vanillestokje
  • gesteriliseerde jam- of weckpotten

Schil de courgettes (eventueel), halveer ze in de lengte en verwijder het zaad met een theelepeltje. Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroenen.  Pers de citroenen en de sinaasappel uit. Doe alles over in een ruime pan. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe vanille-merg en stokje bij de courgette in de pan. Breng het geheel onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook en laat de massa ongeveer 10 minuten of tot de courgette zacht is geworden, doorkoken.  Vis het vanillestokje er voorzichtig uit. Voeg de geleisuiker toe en laat de massa daarna nog eens  4-5 minuten flink bruisend koken.

Vul je jam- of weckpotten met de courgette jam en sluit ze af. Om alle bacteriën die eventueel nog aanwezig zijn te doden, zet je potten met een schroefdeksel op zijn kop om af te koelen. Gevulde weckpotten kan je het beste nog ca. 10 minuten in kokend water terugzetten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer