Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Courgettebloemen gefrituurd en gevuld met geitenkaas

Courgettebloemen; een geliefd hapje, dat op verschillende manieren wordt klaargemaakt. Mijn favoriet is wanneer de courgettebloemen worden gevuld, een beslagje krijgen en worden gefrituurd.

0 589

Courgettebloemen gefrituurd en gevuld met geitenkaas – In Zuid Frankrijk tref je ze vanaf het vroege voorjaar aan op de markten: ‘fleurs de courgette’ oftewel courgettebloemen. Niet om in een vaasje te zetten, maar om op te eten. Het is een geliefd hapje, dat op verschillende manieren wordt klaargemaakt. Mijn favoriet is wanneer hij wordt gevuld, een beslagje krijgt en wordt gefrituurd. Zo heb ik deze courgettebloemen ook klaargemaakt. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet!

Hoe kom je aan courgettebloemen?

Vraag er naar bij je groentewinkel. De groothandel verkoopt ze, dus daar is aan te komen. Deze kocht ik ook gewoon in Nederland. Let op! Je hebt mannelijke bloemen en vrouwelijke bloemen. Beiden zijn eetbaar, maar de vrouwelijke bloem heeft een steeltje – een mini-courgette – en de mannelijke bloem niet. Ik gebruikte de (duurdere) vrouwelijke bloemen, omdat ik het steeltje eraan zo mooi vond en iets makkelijker in het gebruik (je hebt een steeltje waaraan je ze kunt vasthouden). Maar gebruik gerust de mannelijke bloemen!

Geitenkaasbolletjes als vulling

Voor de vulling gebruikte ik geitenkaasbolletjes in olie van DeJong Cheese. Maar gebruik gerust een willekeurige verse (zachte) geitenkaas – bolletjes of niet. Het voordeel van de bolletjes is dat je gewoon 2 bolletjes per bloem in de bloem stopt en er verder niet over hoeft na te denken.


 Courgettebloemen gefrituurd en gevuld met geitenkaas

Voor 6 gevulde courgettebloemen:

  • 6 courgettebloemen (mannelijk of vrouwelijk)
  • 12 bolletjes geitenkaas in olie of +/- 150 gr. zachte, verse geitenkaas
  • 75 gr. bloem
  • 1/2 tl. gist of 5 cl. bier
  • snufje zout
  • 1 eiwit
  • +/- 2 1/2 dl. plantaardige olie
  • 1/2 dl. olijfolie

Maak eerst een dik beslag. Meng het zout door de bloem. Voeg de gist en 1/2 dl. warm water toe of 5 cl. bier. Dit wordt een dikke massa, dat hoort zo. Straks gaat er nog een opgeklopt eiwit doorheen en wordt het beslag veel luchtiger. Laat de massa +/- 30 minuten staan op kamertemperatuur.

Ondertussen maak je de courgettebloemen schoon. Met een stukje licht vochtig keukenrol veeg je de steeltjes (als je vrouwelijke bloemen gebruikt) schoon en verwijder je daarmee de kleine haartjes die er op groeien. Ga met een paar vingers voorzichtig in de bloem en breek de gele stamper af en verwijder die. Snijd het kontje van de mini-courgette af en snijd de courgette in drie repen (zie foto) zodat hij straks tijdens het frituren ook mooi gaar wordt.

Verwarm de twee soorten olie vast in een diepe, niet te grote koekenpan of hapjespan. Je hebt een bodempje olie van een paar cm. nodig, meer niet.

Klop het eiwit stijf en spatel dat voorzichtig door het beslag. Je krijgt nu een luchtig beslag, maar wel stevig.

Doe in elke bloem 2 geitenkaasbolletjes, of een eetlepel zachte geitenkaas. Draai de bovenkant van de bloemen even om, zodat ze dicht zijn.

Zodra de olie heet genoeg is, wentel je één voor één de bloemen door het beslag. Zorg dat de hele bloem bedekt is met beslag, eventueel kun je met een lepel of kwastje nog wat plekjes bedekken.

Leg de bloem één voor één in de pan en laat hooguit een minuut bakken, draai voorzichtig om en haal de bloem er na nog een minuutje uit (ik kreeg er 3 tegelijk in). Herhaal totdat alle bloemen klaar zijn. De kaas is nu heerlijke gesmolten en loopt zacht uit de knapperige bloemen. Bon appétit!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer