Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Couscous van bloemkool met hazelnoot en gerookte forelfilet

1 855

Couscous van bloemkool met hazelnoot en gerookte forelfilet – Mijn dierbare  –niet zo dol op bloemkool– familieleden en vrienden vielen van hun stoel af van verbazing; ze aten bloemkool en ze vonden het lekker! De couscous van bloemkool in dit gerecht is alleen in naam een couscous vanwege de rulle structuur die de bloemkool krijgt. Je kunt er een prachtig gerechtje mee creëren  dat zelfs mensen die niet zo dol op bloemkool zijn versteld zal doen staan. Door de bloemkool niet te koken, maar tot “couscous” te hakken en met een vinaigrette  en geroosterde hazelnoten te mengen, krijg je ongelooflijk delicaat “smaakje”. Het notige van de rucola sluit er perfect bij aan en de gerookte forelfilet maakt het gerecht compleet.

Om de “couscous” van bloemkool te maken, heb je een keukenmachine nodig, een fijnmazige zeef en eventueel een steek- of dresseer-ring. Zonder keukenmachine kan het ook, gebruik dan een rasp en een vijzel. De pesto kun je ruim van te voren maken en bewaren, de couscous van bloemkool ook, zodat je het gerecht alleen maar hoeft te assembleren vlak voor je aan tafel gaat. Ideaal als je gasten krijgt!


Couscous van bloemkool met hazelnoot en gerookte forelfilet

 • 300 gram bloemkool roosjes
 • 25 gram blanke hazelnoten
 • 1 el goede mayonaise
 • 1 el basisvinaigrette*

erbij:

 • 2-3 gerookte forelfilets
 • 4-8 blaadjes rucola
 • enkele kers- of snoeptomaatjes

voor de pesto:

 • 32 gram peterselie
 • 16 gram oude Parmezaan
 • 8 gram pecorino
 • 75 tot 100 ml goede olijfolie
 • 1/2 teen knoflook
 • zout en peper

Rooster de hazelnoten goudbruin in de oven op 200°C. (5-10 minuten). Laat ze afkoelen op een bord en maal  of vijzel ze fijn. Om de “couscous” van bloemkool te maken breng je een ruime hoeveelheid water aan de kook. Neem het wit van de bloemkool (ik heb de onderste stukken steel niet gebruikt) en maal fijn in keukenmachine. Doe de rulle bloemkoolmassa in een hittebestendige kom, giet er kokend water op en laat circa 1 ½  minuut staan. Giet af boven een fijne zeef en spoel direct koud met stromend water. Laat uitlekken en druk het aanhangende vocht er voorzichtig uit.

Maak de couscous van bloemkool aan met de mayonaise, de vinaigrette, peper en zout. *(Ik maakte een vinaigrette van walnotenolie en witte wijnazijn (verhouding 3:1) met een spriets citroensap.) Meng de afgekoelde hazelnoten door de bloemkool en zet eventueel koud weg tot gebruik.

Maal voor de pesto de peterselie, de twee soorten kaas, en de knoflook fijn in de keukenmachine. Laat de machine draaien en voeg de olijfolie in straaltjes toe. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de vis in dunne reepjes. Schep op ieder bord een bergje bloemkool (in een steekring) en duw voorzichtig uit tot een mooi plat rondje. Verdeel de gerookte forelfilet over de couscous cirkels, garneer met een of enkele blaadjse rucola en een (snoep)tomaatje. Druppel tot slot wat pesto op en om het gerechtje.

Niet zo dol op bloemkool” , hoe bedoel je?! Bloemkool is lekker! 

Dit recept is maar een voorbeeld om aan te geven wat je zoal met de tot couscous gemalen bloemkool kunt doen. De forelfilet kan goed vervangen worden door kort gebakken Sint Jakobsschelpen of rivierkreeftjes. Maar, ook zonder deze dure ingrediënten is de couscous van bloemkool niet te versmaden. Vegetariërs kunnen het gerecht geheel in stijl afmaken met geroosterde paprikareepjes.

Ben je misschien ook niet zo dol op “gewone” bloemkool en spreekt dit recept je aan, probeer dan eens of je geroosterde bloemkool wel lekker vindt!

Lees hier verder

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Ad zegt

  Het ziet er verzorgd uit Joke en het lijkt me erg lekker. En ook belangrijk niet zo heel moeilijk om te maken, Bedankt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer