Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Couscous en kip, een heerlijke combinatie!

0 963

Couscous; kleine bolletjes van 1-3 mm gerold durum tarwe. Een zeer populair gerecht uit Noord-Afrika en krijgt steeds meer bekendheid. Couscous zijn allemaal kleine pasta korreltjes van gemalen durum tarwe die traditioneel gemaakt wordt door wat water met een snufje zout te sprenkelen in een kom met tarwemeel. Roerend met de vingers worden kleine stukjes deeg gevormd welke tussen de handen fijngewreven worden en vervolgens gezeefd, zodat er couscous-korrels ontstaan.

Er zijn verschillende manieren om Couscous te garen. De makkelijkste (en in Nederland bekendste) manier is kokend water erover gieten, een paar minuutjes laten intrekken en vervolgens goed doorroeren. Wacht niet te lang met intrekken! 5-6 minuten is lang genoeg, anders wordt het een massieve klont die bijna niet los te krijgen is.

Niet alle Couscous is geschikt op deze manier te garen. Een andere manier is Couscous te stomen, hiervoor bestaan speciale Couscous stoompannen. Hierbij moet je tussen het stomen door de Couscous blijven losmaken. Dit doe je door de couscous door tussen de handen te wrijven. Deze manier van garen is intensiever maar de couscous wordt zo wel het meest smaakvol.

Voor dit recept heb ik de eerste methode gebruikt. Logisch, omdat het een ovengerecht is kan je de korreltjes niet tussendoor loswrijven. Traditioneel Noord-Afrikaans is dit recept ook niet. Wél is het een erg lekker en gemakkelijk recept waar ook kinderen dol op zijn. Ga uit van 20 minuutjes voorbereiding en 20 minuten in de oven.

Wanneer je niet zo van knoflook houdt, kan deze ook weggelaten worden.

Eet smakelijk!

Kip met couscous
(voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 250 g couscous
  • 4 kipdijfilets
  • klont boter
  • 250 ml. room
  • 300 ml. water
  • 1 kippenbouillon-tablet
  • 8 tomaten
  • 2/3 knoflooktenen, uitgeperst
  • 50 gr. verse peterselie, fijngehakt
  • citroensap

Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C. Ovenschaal invetten. Tomaten wassen en in partjes snijden. Verdeel de tomaat over de bodem van de ovenschaal. Strooi de couscous over de tomaat. Boter smelten in de pan en hierin de kipdijfilets lichtbruin bakken. Ondertussen in een steelpannetje de room, het water, het bouillontablet, de peterselie en de knoflook mengen en aan de kook brengen. Niet door laten koken! Let erop dat het bouillontablet goed oplost.

Schenk het hete roommengsel over de couscous en tomaten. Leg de kipdijfilets bovenop de couscous en bestrooi naar smaak met zout en/of peper. Dek af met zilverfolie of deksel en bak het gerecht in 20 minuten in de oven af.

Serveren met citroensap naar smaak over het gerecht.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer