Couscous met knolraap, wortel en kip – Dit simpele maar smaakvolle gerecht hoef je niet met knolraap te maken, je kunt het eigenlijk klaarmaken met welke knol- of wortelgroente je maar wilt. Ik koos voor knolraap, omdat het nu het (korte) seizoen van deze groente is. Maar gebruik gerust bijvoorbeeld pastinaak, knolselderij, koolraap of koolrabi.
Ik koos verder ook voor kippendijen in plaats van kipfilet. Dat doe ik eigenlijk bijna altijd. Kippendijen hebben een aantal voordelen: ze zijn veel sappiger, hebben meer smaak en zijn nog een stuk goedkoper bovendien. Kies wel altijd voor kwaliteitskip, want dát verschil proef je ook beslist.
Vergeten groente: Knolraap, meiraap of meiknol
Knolraap, meiraap of meiknol zijn allemaal benamingen voor dezelfde (vergeten) groente. Zoals het woordje ‘mei’ al doet vermoeden, is deze groente vanaf mei verkrijgbaar (en ook nog in juni en juli). Het is een soort grote radijs en het smaakt ook wel een beetje als radijs. Heerlijk om gestoofd te eten.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Couscous met knolraap, wortel en kip
voor 4 personen:
- +/- 400 gr. (ontbeende) kippendijen
- 250 gr. couscous
- 1 à 2 winterpenen
- 2 knolrapen
- 1 el. gembersiroop
- 1 bosje munt
- 1 citroen
- olijfolie
- peper en zout
Schil de knolrapen en de wortel(s) en snijd ze in blokjes. Doe de blokjes in een grote koekenpan of hapjespan en bak ze 5 à 7 minuten in een scheutje olie en wat peper en zout. Voeg daarna een beetje water toe en het gembernat en laat de groenten vervolgens nog 15 à 20 minuten stoven met de deksel er half op.
Wel ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op het pak, terwijl je daaraan nog het sap van een citroen, 1 el. olijfolie en wat zout aan toevoegt.
Snijd de kip in stukjes en hak de munt fijn.
Bak de kip ondertussen in een andere koeken- of grillpan met een beetje olie, peper en zout.
Meng de gare couscous met de groenten en de munt en drapeer de kip in het midden. Simpel en erg smakelijk!